Nyheter

- Må produsere mer for "skikkelig" lønn

(NÆRNETT - VOLDA): Melkebonden Erlend Koppen i Volda har drevet med jordbruk siden han var 20 år. Da hadde han åtte kyr alene. Nå har han 40, i samdrift med tre andre bønder. – I dag må man produsere mer og mer for å få en «skikkelig» lønn, hvis man kan kalle det det, sier Koppen.

Avviser overproduksjon av geitemjølk

(SUNNMØRSPOSTEN): Landbruksministeren meiner det blir produsert for mykje geitemjølk og vil betale geitebønder for å slutte. Geitebønder på Sunnmøre avviser at det er overproduksjon.

– Kvar femte liter vert brukt til dyrefor

(REGIONAVISA): -Vi må ha balanse i marknaden. Og tjue prosent av geitemjølka som vert produsert i Norge no, vert ikkje brukt til menneskemat, seier statsråd Jon Georg Dale. -Det stemmer ikkje, seier mjølkebonde Hogne Humberset.

Markedskrefter eller regulering vil bestemme geitas fremtid

(NÆRNETT - VOLDA): Landbruksminister: Det er overproduksjon av geitemelk, derfor fungerer ikke reguleringen. Bonde Hogne K. Homberset: I år ser det ikke ut til å bli overproduksjon, derfor funger reguleringene. Landbruksminister Jon Georg Dale har i dag vært i hjemlige trakter.

Nesjes nese for nisjer

(NATIONEN): Bondelagskokk Nils-Henning Nesje (40) er langt over middels interessert i lokalt produsert mat. – Vi kan dra på turne til lokalmatprodusenter i Møre og Romsdal, hoier det på klingende sunnmørsk i telefonen.

Gjermundnes etterlyser vaksne søkarar

(NRK MØRE OG ROMSDAL): Berre eit fåtal har så langt søkt om opptak i det nye tilbodet om landbruksutdanning for vaksne på Gjermundnes vidaregåande skule. – Vi må satse både på yngre og vaksne som har vore i arbeid ei stund, seier Arnar Lyche i Bondelaget.

Meir mjølk på færre gardsbruk i Stranda

(SUNNMØRINGEN): Pila peikar jamt oppover for mjølkeproduksjonen i Stranda kommune. Det gjeld både geit og kumjølk.

Fem millioner egg i året fra Sunndal

(AURA AVIS): For fem år siden ønsket Anne Melkild og Ingeborg Tafjord seg 1.002 økologiske, utegående høner. Idag har de 15.000 i to hus, og kapasitet til en dobling.

Mistet oljejobben – ble bonde

(NATIONEN): Da sønnen mistet jobben i Nordsjøen, valgte Eiliv Kvammen (62) i Fræna å bli tidligpensjonist. Slik kunne han overlate gården til neste generasjon.

Landbruk der folk bur

(BONDEVENNEN): Landbruk - samansett, multifunksjonelt, kulturbærande og mangfaldig. Orda er store, men kva betyr dei eigentleg? Næringskonferansen "Landbruk skaper mangfold" i Molde gjekk av stabelen 3. mars.

Bedrifter hedret

(AURA AVIS): Lokale landbruksbedrifter fortsetter å høste priser. Nå er Tingvollost tildelt fylkesprisen Årets Bedrift, mens Mosbøen Gård fikk Spesialitet-merket for sitt flatbrød med ramsløk.

Vil løfte de mindre ammeku-produsentene

(BONDEBLADET): – Vi ønsker å stimulere til at Møre og Romsdal og andre fylker sørover på Vestlandet som ikke har fått være med på økningen i ammekutallet over tid, skal få en større del av denne økningen, sier fylkesleder Oddvar Mikkelsen i Møre og Romsdal Bondelag. – Jeg ser veldig positivt på dette forslaget, sier Stig Kvernberg, ammekuprodusent i Nesset.

Mattryggleik for velferd

(BONDEVENNEN): Bondelagsleiar Lars Petter Bartnes peikte på samanhangen mellom mattryggleik og velferd, under næringskonferansen «Landbruk skaper mangfold» i Molde.

Vil bevare mangfoldet

(DRIVA): Politikerne på Mørebenken gikk under fredagens næringskonferanse langt i å love betydelige endringer på regjeringens jordbruksmelding når den skal vedtas i Stortinget 28. mars.

Kjersti (30) vil vise bondelivet på godt og vondt

(NATIONEN): Hele denne uka vises en hyllestvideo til norske bønder på TV i beste sendetid. Det er Felleskjøpet som står bak videoen – som viser hverdagen til bonde Kjersti Ellingsgård.

– Et mer spennende oppgjør

(ROMSDALS BUDSTIKKE): Den 28. mars skal den nye Landbruksmeldingen opp i Stortinget. En måned seinere starter årets jordbruksoppgjør. Utfordringene står i kø for bøndene. Møre og Romsdal bondelag maner til solidaritet slik at mindre bruk ikke blir tapere.

Viser bønders barske kvardag

(ROMSDALS BUDSTIKKE): Leiar i Molde bondelag representerer norske bønder i profileringsfilm. Måndag kveld mellom vêrmeldinga og sporten på TV 2 blir profilfilmen «Takk til bonden» med Kjersti Ellingsgård vist for første gong på tv.

- Når bonden har det godt, har samfunnet det godt

(DRIVA): Leder Petter Bartnes i Norges Bondelag uttrykker stor bekymring for den landbrukspolitikken dagens regjering fører og den retningen som er skissert for landbrukspolitikken i landbruksmeldinga.

– Desse tala må sjølv Bondelaget kunne gle seg over

(NRK MØRE OG ROMSDAL): Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) meiner bøndene på Vestlandet tener langt betre enn dei sjølve gir inntrykk av. I fjor auka inntektene med ni prosent.

Våre samarbeidspartnere