De tidligere skattemeldingene med vedleggsskjemaer som næringsoppgave, personinntektsskjema, avskrivningsskjema osv. er nå erstattet av de nye temabaserte skattemeldingene. For deg som næringsdrivende, skal skattemeldingen inneholde en næringsspesifikasjon. Næringsspesifikasjonen skal i stor grad erstatte den tidligere næringsoppgaven med vedleggsskjemaer, men for personlige skattytere vil en del informasjon som gjelder personlige disposisjoner være overført til den næringsdrivendes skattemelding. Det gjør at rutinen for årsoppgjøret er kraftig bygget om. Sett deg derfor godt inn i hva endringene betyr for deg.

I fjor var første året selvstendig næringsdrivende (årsoppgjøret 2022) måtte levere skattemelding med næringsspesifikasjon, og året før det måtte lønnsmottakere og pensjonister levere skattemeldingen i det nye formatet. Nå er det de resterende foretaksformene som står for tur som bl.a. aksjeselskap og selskap med deltakerfastsetting (ANS og DA).

Skatteetaten ønsker å forenkle innrapportering av skatteforhold, og har laget en ny portal på skatteetaten.no som erstatter utfylling av RF-dokumenter i Altinn. I denne portalen skal forhåndsutfylte opplysninger komme løpende etter hvert som Skatteetaten får inn nye tredjepartsopplysninger. En nyhet er at en også for selskap vil få forhåndsutfylte opplysninger i skattemeldingen, f.eks. formue av aksjer i andre selskaper.

 

Hvilken betydning har endringen?

Postene, slik vi kjenner dem, har forsvunnet og er erstattet med dynamiske skattemeldinger som skal være tilpasset den enkelte skattyter. I skattemeldingen skal en få tips og veiledning til utfylling, både om mulig manglende opplysninger om inntekter og eventuelle fradrag en kan ha rett til dersom feltene ikke er fylt ut. Under utfyllingen vil skattyteren kunne se oppdatert foreløpig skatteberegning før en sender inn til Skatteetaten.

Hvis skattyter ønsker å gjøre endringer og/eller legge til nye opplysninger og deretter levere skattemeldingen, skal det være mulig å få skatteoppgjøret raskere. Skatteoppgjøret skal, ved enkel forhold, være ferdigstilt innen to uker etter at skattyteren har levert skattemeldingen.

Ved skatt til gode vil også denne kunne utbetales tidligere enn før, og skattyter skal ikke måtte behøve å vente til slutten av juni måned for å få utbetalt skatt til gode. Forutsetningene for å få utbetalt til gode skatt tidligere er:

  1. Både skattyter og ektefelle må ha levert skattemelding
  2. Skattyter må ha skatt til gode
  3. Skattyter kan ikke ha ubetalte krav hos myndighetene, og
  4. Skattemeldingen må ikke bli tatt ut til kontroll

 

Levering av ny skattemelding

Skattemeldingene skal nå fylles ut og leveres inn via skatteetaten.no for personlige skattytere. Dette gjelder lønnsmottakere og pensjonister, og selvstendig næringsdrivende. For selvstendig næringsdrivende anbefales det å benytte et regnskapsprogram for utfylling og innsending av skattemelding med næringsspesifikasjon.

Personlig næringsdrivende med omsetning som ikke overstiger 50 000 kroner vil fortsatt kunne opplyse sum inntekter og kostnader uten nærmere spesifikasjon sirekte i skattemeldingen. Enkeltpersonforetak som omsetter for over 50 000 kroner og som ikke har årsregnskaps- eller revisjonsplikt kan også i framtiden taste inn tall direkte hos Skatteetaten, hvis de ikke driver i bransjer som er unntatt.

For selskap må man benytte et regnskaps- eller årsoppgjørsprogram for utfylling og innsending av skattemelding/selskapsmelding med næringsspesifikasjon. Selskaper kan ikke lenger fylle ut direkte i portal slik man kunne med RF-dokumentene i Altinn.

 

Frister

Leveringsfristen for skattemelding for lønnstakere og pensjonister er fortsatt 30. april. Det er mulig å søke om utsettelse med innlevering til 31. mai om skattyter har behov for det.  
Selvstendig næringsdrivende og selskap har fremdeles frist 31. mai med anledning til å søke utsettelse til 30. juni.

For selskap med deltakerfastsetting er det for årsoppgjøret 2023 gitt en utsatt frist for innlevering av selskapsmeldingen til 30. juni. Deltakernes frist for innsending av sine respektive skattemeldinger gis automatisk samme utsatte frist som selskapet.

Her er en liste over de utsatte fristene for skattemeldingen for 2023:

  • Petroleum: utsettelse til 24. mai
  • Rederi: utsettelse til 30. juni
  • SDF, USDF og NOKUS: utsettelse til 30. juni
  • Selskap på Svalbard: utsettelse til 30. juni
  • Vannkraft: utsettelse til 30. august
  • Havbruk: utsettelse til 30. august

Andre frister

Betaling av restskatt vil ikke bli påvirket av ordning med ny skattemelding. Dersom skattyter har restskatt, må denne innbetales før 31. mai for å unngå renter.

Dersom selskapet eller skattyteren er regnskapspliktig, vil ikke utsatt first for innsending av skattemeldinger/selskapsmeldinger påvirke frister for avleggelse og innsending av årsregnskap til regnskapsregisteret.