Trenger du arbeidskraft eller er på jakt etter jobb?

Av Siv Iren Åmodt Moe,
  • Tips en venn om denne siden

Bærbønder er blant dem som trenger mange hender i arbeid. Her fra Råde i Østfold.
Bærbønder er blant dem som trenger mange hender i arbeid. Her er bringebær i tunnel i Råde i Østfold.

Det er et stort behov for arbeidshjelp i landbruket, og vi får stadig henvendelser fra folk som vil bidra. Her er informasjon om hvordan du går fram enten du søker jobb eller trenger folk.

Slik går du fram:
Registrer deg på arbeidsplassen.no eller hos Norske landbrukstenester i din del av landet både om du ønsker arbeid og om du søker arbeidskraft.

Vi er i en spesiell situasjon nå, og mye har endret seg de siste ukene. Dette påvirker også oss i landbruket, og en av de tingene som har vært ekstra utfordrende er å skaffe arbeidskraft nå som det er strenge regler for innreise til landet. Hvert år er det 15-20 000 utenlandske arbeidere som bidrar i norsk landbruk, og da spesielt i produksjon av grønnsaker, frukt og bær. Mange av dem som jobber i landbruket er spesialisert arbeidskraft, som kommer igjen år etter år. 

Vi i Norges Bondelag har fått flere henvendelser fra personer som ønsker å bidra. Både studenter, permitterte og andre som av ulike årsaker har lyst å bidra. Dette setter vi utrolig stor pris på! 

Er du ute etter arbeid? 

Vil du jobbe i landbruket? Da kan du registrere seg på arbeidsplassen.no eller hos landbrukets bemanningsbyrå, Norske Landbrukstenester i din del av landet. 

Trenger du hjelp på din gård? 

Da kan du registere det på arbeidsplassen.no eller kontakte Norske Landbrukstenester i din del av landet.

Det er også ulike lokale ordninger i regi av landbrukskontoret i kommunene, NAV eller andre initiativ. 

Bondelagets videre arbeid

Vi samarbeider med grøntnæringen og resten av landbruket for å finne gode løsninger for deg som bonde. Vi er i tett dialog med myndighetene og gjør det vi kan for å lette situasjonen. Mange produsenter kjenner på en usikkerhet nå ved inngang til den hektiske våren. Vi ser alvorlig på dette, og det en prioritert sak for oss akkurat nå.

Norges Bondelag har foreslått et «frikort» for de som mottar dagpenger. Forslaget går ut på at de kan tjene inntil 100.000 uten å miste dagpengene slik at permitterte arbeidstakere motiveres til å søke jobb i næringa.  Vi har fått til en ordning der utenlandske arbeidere som er i landet, får forlenget sin arbeids- og oppholdstillatelse. 

Vil du lese mer om behovet for arbeidskraft finner du det her

Landbrukets klimaplan

Her har vi samlet alle våre saker om Landbrukets klimaplan. Følg med for praktiske eksempler og oppdateringer.

Lars Petter Bartnes på representantskapsmøte

Ønsker forenklede forhandlinger

Etter dagens møte i representantskapet i Norges Bondelag, er målet å gjennomføre jordbruksforhandlinger i vår for å få på plass rammene for matproduksjonen framover.

I dag blir landbrukets klimaplan overlevert

Landbrukets klimaplan er oppe til vedtak i et samlet landbruk i dag, og deretter overrakt i et videomøte mellom statsrådene Bollestad og Rotevatn i regjeringskvartalet, og bondelagsleder Lars Petter Bartnes fra Trøndelag.

Kan levere mer melk

Melkekvotene for kumelk øker med fem prosentpoeng for å demme opp for usikkerhet i markedet.

Årsmøtet i Norges Bondelag er utsatt

Styret har vedtatt å utsette representantskapsmøtet og årsmøtet 9.-11. juni. Så snart situasjonen tilsier det, vil det bli vurdert en nytt tidspunkt for gjennomføring av årsmøtet i 2020.

Ny ordning kan gi mer arbeidskraft i landbruket

Regjeringa innfører en ordning som gjør det mer gunstig for permitterte å ta seg jobb i landbruket. – Løsningen kan bidra til at flere ønsker å ta seg arbeid i landbruket, sier Bartnes.

Bondelaget vil bidra til trygg forsyning av mat

- Stortinget har slått fast hvor viktig matforsyningen er for samfunnet. Vi vil samarbeide for å sikre trygg forsyning av mat i den usikre situasjonen vi er i, sier bondelagsleder Bartnes.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
21
april

Kornkonferansen 2021

Oslo Kongressenter, Youngs gate 21, Oslo
Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere