Forlenget oppholdstillatelse i grøntsektoren

Publisert 22.03.2020
  • Tips en venn om denne siden

Mange som allerede er i arbeid får nå fortsette å jobbe. – Et godt grep for å sikre nødvendig arbeidskraft i grønsektoren, sier leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes.

I dag ble det kjent at utenlandsk arbeidskraft med arbeids- og oppholdstillatelse i Norge kan få forlenget tillatelsen. Det er Arbeids- og sosialdepartementet som arbeider med en endring i utlendingsforskriften. Det vil berøre flere hundre arbeidstakere som allerede i jobb. 

- Det er bra at denne viktige brikken nå faller på plass, noe vi har jobbet for. Det er mange som hvert år kommer til næringa fra utlandet, og bidrar med verdifull kompetanse. Behovet er stort, og dette vil avhjelpe en akutt situasjon for mange bønder, sier Lars Petter Bartnes.

Landbruket står ved inngangen til en ny sesong, som er den mest arbeidsintensive tida. Når det er restriksjoner på reising grunnet koronaviruset, skaper dette store utfordringer for landbruket. Det er også nødvendig å se på tilgangen til arbeidskraft utenfra, hensyntatt behovet for redusert smitte.

Nødvendig med innenlandsk arbeidskraft

- Vi må jobbe for å bruke de ressursene vi har i landet. Vi kan tilby arbeidsplasser i en vanskelig situasjon for svært mange, og trenger løsninger raskt for å sikre landbruket nok og kompetent arbeidskraft, sier Lars Petter Bartnes.

Les alt om landbruket og koronasituasjonen. 

Landbrukets klimaplan

Her har vi samlet alle våre saker om Landbrukets klimaplan. Følg med for praktiske eksempler og oppdateringer.

Lars Petter Bartnes på representantskapsmøte

Ønsker forenklede forhandlinger

Etter dagens møte i representantskapet i Norges Bondelag, er målet å gjennomføre jordbruksforhandlinger i vår for å få på plass rammene for matproduksjonen framover.

I dag blir landbrukets klimaplan overlevert

Landbrukets klimaplan er oppe til vedtak i et samlet landbruk i dag, og deretter overrakt i et videomøte mellom statsrådene Bollestad og Rotevatn i regjeringskvartalet, og bondelagsleder Lars Petter Bartnes fra Trøndelag.

Kan levere mer melk

Melkekvotene for kumelk øker med fem prosentpoeng for å demme opp for usikkerhet i markedet.

Årsmøtet i Norges Bondelag er utsatt

Styret har vedtatt å utsette representantskapsmøtet og årsmøtet 9.-11. juni. Så snart situasjonen tilsier det, vil det bli vurdert en nytt tidspunkt for gjennomføring av årsmøtet i 2020.

Ny ordning kan gi mer arbeidskraft i landbruket

Regjeringa innfører en ordning som gjør det mer gunstig for permitterte å ta seg jobb i landbruket. – Løsningen kan bidra til at flere ønsker å ta seg arbeid i landbruket, sier Bartnes.

Bondelaget vil bidra til trygg forsyning av mat

- Stortinget har slått fast hvor viktig matforsyningen er for samfunnet. Vi vil samarbeide for å sikre trygg forsyning av mat i den usikre situasjonen vi er i, sier bondelagsleder Bartnes.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
21
april

Kornkonferansen 2021

Oslo Kongressenter, Youngs gate 21, Oslo
Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere