Ansette utenlandsk arbeidskraft på gården?
Her er ti ting du som arbeidsgiver bør ha på plass før du ansetter arbeidere fra utlandet.
Dette er ti punkter som du som arbeidsgiver i næringene jordbruk og gartneri må ha på plass dersom du skal ansette utenlandsk arbeidskraft. Lista gjelder deg som arbeidsgiver og dekker ikke problemstillinger knyttet til innleie av arbeidskraft.
1. Arbeidstaker må ha gyldig opphold i Norge
Reglene for opphold i Norge varierer ut fra hvilket land arbeidstaker kommer fra og hvor lenge han eller hun skal oppholde seg i Norge. Les mer om gjeldende regler på
https://udi.no/skal-soke/arbeidsinnvandring/
2. Inngå skriftlig arbeidskontrakt
Det skal inngås en skriftlig arbeidskontrakt i alle arbeidsforhold. For arbeidsforhold som varer kortere enn èn måned skal skriftlig avtale inngås umiddelbart, for arbeidsforhold som varer lengre enn en måned skal en slik avtale inngås snarest mulig og senest en måned etter arbeidstaker startet i jobben. Last ned standardkontrakt på ulike språk her.
3. Meld arbeidstaker inn i Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret
Melding til registeret skal gå senest fredag i uke etter at arbeidsforholdet tar til, endres eller avsluttes. Les mer her.
4. Lønnen skal minst tilsvare minstelønn i jordbruks- og gartnerioverenskomsten
Alle arbeidstakere innenfor jordbruk og gartneri skal ha en minimumslønn tilsvarende minstelønnen i Jordbruks- og gartnerioverenskomsten mellom NHO Mat og landbruk og Fellesforbundet. Alle arbeidsgivere må følge minstelønnssatsene. Selv om det er inngått avtale om akkordlønn er det alltid minste timelønn som gjelder. Arbeidstaker skal også ha feriepenger. Forskrift og minstelønnstabell finner du her.
5. Riktige timelister og lønnsutbetaling
Timelistene skal vise klokkeslett for start og slutt hver arbeidsdag, og om det er jobbet overtid etc. Når det gjelder akkordlønn må det framgå at minstelønn er opptjent. Også for slikt arbeid skal det altså føres timelister slik at dette er mulig å kontrollere.
6. Skattekort for arbeidstaker
Som arbeidsgiver kan du søke om skattekort på vegne av din utenlandske arbeidstaker. Dette gjelder uavhengig om arbeidstakeren har et norsk identitetsnummer (fødselsnummer eller d-nummer) fra før.
Les mer om skattekort på Skatteetatens nettsider.
I de fleste tilfeller må alle nye arbeidstakere fra EU/EØS-land møte opp hos Skatteetaten for ID-kontroll når de skal søke om skattekort. Du kan hjelpe arbeidstakeren din med å bestille time hos Skatteetaten eller på SUA (Servicesenter for utenlandske arbeidstakere). Husk å sørge for at arbeidstaker har med gyldig legitimasjon og bekreftelse på arbeidsforhold. Velg skattekontor og bestill time på Skatteetatens nettsider.
Har arbeidstakeren tidligere jobbet i Norge, og har et aktivt d-nummer, trenger ikke arbeidstakeren å møte opp hos Skatteetaten for ID-kontroll for å søke om skattekort. Arbeidstakere som er fra land utenfor EU/EØS og som allerede har fått norsk identitetsnummer (fødselsnummer eller d-nummer) hos politiet, trenger ikke å møte opp hos Skatteetaten for en ny ID-kontroll.
Som arbeidsgiver må du hente skattekortet elektronisk på skatteeteaten.no og trekke riktig skatt for din arbeidstaker. Du trenger ikke å søke om skattekort hvis arbeidstaker har det allerede. Da kan du hente skattekortet i ditt lønnssystem. Hvis du ikke har lønnssystem, kan du bestille elektronisk skattekort for ansatte uten å bruke lønnssystem. Bestill skattekort uten lønnssystem på Skatteetatens nettsider.
De fleste utenlandske arbeidstakere som er nye i Norge blir automatisk med i en frivillig skatteordning som heter kildeskatt på lønn når de søker om skattekort. I denne skatteordningen betaler de en fast prosent skatt som arbeidsgiver trekker av lønnen. Arbeidstakerne kan selv velge seg ut av kildeskatt på lønn-ordningen. De vil da få et nytt skattekort og betale skatt etter ordinære regler. Dette valget er det bare arbeidstakeren som kan ta. Du som arbeidsgiver må derfor være oppmerksom på hvilket skattekort dine arbeidstakere har til enhver tid.
Arbeidstakere fra land utenfor EU/EØS, som har oppholdstillatelse for å arbeide i Norge, kan begynne å jobbe i påvente av skattekort. Arbeidstakere fra EU/EØS-land trenger ikke oppholdstillatelse. Før arbeidstaker har fått skattekortet, skal arbeidsgiver trekke 50 prosent i skatt.
Lønn skal i utgangspunktet betales fra arbeidsgiver via bank. Ved kontant betaling taper du retten til både fradrag ved skatteberegningen og fradrag for merverdiavgift. Det gjelder for kontantutbetaling på 10.000 kroner eller mer. Du finner mer informasjon om kontakt betaling på Skatteetatens nettsider.
7. Betale arbeidsgiveravgift
Arbeidsgiver må betale arbeidsgiveravgift til Skatteetaten av de ansattes lønn, feriepenger og andre godtgjørelser. Utenlandske arbeidstakere som jobber i Norge, er som regel medlem av den norske folketrygden. Hvis de ansatte har fritak fra norsk folketrygd, trenger ikke arbeidsgiver å betale arbeidsgiveravgift. Er de ansatte medlemmer av trygdeordningen i sitt hjemland, må dette dokumenteres. Du finner mer informasjon om arbeidsgiveravgift på Skatteetatens nettsider.
8. Forsikringer/pensjon
Arbeidsgiver skal tegne privat yrkesskadeforsikring for sine ansatte. Yrkesskadeforsikringen skal dekke tap, utgifter og eventuell erstatning i forbindelse med sykdom eller skade som er påført i arbeidssammenheng. Les mer om yrkesskadeforsikring på Arbeidstilsynets nettsider.
OTP (obligatorisk tjenestepensjon) er en pensjonsordning for dine ansatte. Som arbeidsgiver plikter du å betale et beløp tilsvarende minst to prosent av de ansatte sin lønn til pensjonssparing. De fleste arbeidsgivere i privat sektor må opprette en pensjonsordning for sine ansatte. Du må melde inn ansatte som har rett på OTP i pensjonsordningen med virkning fra første arbeidsdag.
Du finner mer informasjon om OTP på Skatteetatens nettsider.
I tillegg finner du informasjon om OTP på Altinn.
9. Kost og losji
Du kan velge å stille bolig til disposisjon for arbeidstaker, men boligen må være i samsvar med kravene i arbeidsmiljøloven. Dette betyr blant annet at innkvarteringen skal ha alminnelig god norsk standard. Se nærmere informasjon på Arbeidstilsynets nettsider. Et sammendrag av regelverket finner du også på Bondelagets fagartikkel her.
Verdi for husleie skal ikke inngå som «usynlig» del av lønn. Prisen for leie må være i samsvar med boligens standard og for øvrig stå i rimelig forhold til lokale utleieforhold. Det samme gjelder kost, losji og ev.t hjemreise. Foretas det lønnstrekk for husleien, må dette avtales skriftlig med arbeidstakeren.
10. Permisjon og oppsigelse
Arbeidsmiljøloven har klare formelle krav som må oppfylles i tilfelle permisjon og oppsigelser. De viktigste prinsippene for slike prosesser er at alt gjøres skriftlig og at beslutningene gjøres på saklig grunnlag. Midlertidige ansatte kan også permitteres.
I slike sammenhenger kan det være formålstjenlig å ta kontakt med en jurist eller rådgiver som kan arbeidsrett.
Les mer hos Arbeidstilsynet om oppsigelse og permisjon.