Nyheter

Meld interesse for salg av kumelkkvote fra 2. januar.

Som følge av avtalen om melkekutt som Norges Bondelag og regjeringa inngikk i høst, åpnes det for salg av kumelkekvoter til staten 2. januar 2020.

Glimt fra ledermøtet i Vestfold

Ledermøtet i Vestfold Bondelag ble arrangert i helga. De lokale tillitsvalgte har fått hilse på ny landbruksdirektør og ny generalsekretær i Norges Bondelag, fått masse nyttig info, som alltid vært aktive og benyttet pauser og innlagt gruppearbeid til nyttig erfaringsutveksling.

Alle må få muligheten!

-Vi er stolte av å være landets største organisasjon for bønder og andre med hjerte for norsk matproduksjon, sier Elin Røed, org.sjef i Vestfold Bondelag, men skynder seg å legge til at det er plass til flere medlemmer! Lokallagene i Vestfold har fått klar beskjed om at alle som tar over en gård bør kontaktes og få muligheten til å bli med i Bondelaget. Nå er det dessuten en ekstra vervepremie utåret...

Grunnkurs i korndyrking

Korn er viktig i Vestfold, og det dyrkes korn på nesten 70 % av jordbruksarealet vårt. For å lykkes som kornprodusent er grunnleggende kunnskaper viktig. Samtidig som det kan være med på å øke gleden og stoltheten ved å være bonde. Tidligere kornkurs har blitt svært positivt mottatt med stor påmelding, så Kornprosjektet i Vestfold følger derfor opp med et nytt 5 kvelders kornkurs på Gjennestad Gartnerskole med oppstart 19. november.

Ny utgave av internasjonalt landbruksnytt!

Internasjonal landbrukspolitikk påvirker hvordan vi produserer maten vår her hjemme og Bondelaget følger utviklinga tett. Hold deg oppdatert gjennom vårt nyhetsbrev. Les siste utgave og meld deg på her!

Samlet listetoppene i Telemark og Vestfold

Onsdag 28. august møtte fylkespolitikere i Vestfold og Telemark til valgkamparrangement på Nortura sitt anlegg i Tønsberg. Programmet for dagen inneholdt omvisning fra nyslaktet gris til ferdig grillpølse, konkurranse der politikerne ble testet i grisens anatomi og til slutt landbrukspolitisk debatt med listetoppene.

Rekordbesøk på Åpen Gård i Holmestrand

På søndag var det reine folkevandringen til Gaupås gård i Holmestrand. Familien Sølvernes åpnet fjøsdørene slik at byen og bygdas befolkning kunne oppleve moderne melkeproduksjon. Botne og Hillestad Bondelag, Botne og Hillestad Bygdeungdomslag og tidligere Botne Bygdekvinnelag hadde en travel dag, men er godt fornøyd med vær og oppmøte

Mange ville diskutere melkekvoter

Over 60 møtte opp på Melsom vgs for å være med på å diskutere hvordan vi skal nedskalere norsk melkeproduksjon. På grunn av bortfall av Jarlsberg-eksporten, og økt import, er dette nødvendig og vil ha store økonomiske konsekvenser for melkeprodusentene. Vestfold Bondelag og produsentlaget i TINE inviterte til dette møtet for å høre hva melkebøndene mener. Mange møtte opp, også fra Telemark.

Styrker kravene til dyrevelferd i svineproduksjonen

Ei samla svinenæring er enige om å stille strengere krav til dyrevelferd i svinenæringa, og ber myndighetene sørge for at disse kravene blir gjeldende for alle svinebønder i Norge.

- Dyr skal behandles godt

I kveld viser NRK Brennpunkt en film om svineprodusenter, som viser grov vold og dårlig behandling av dyr. - Dette er uakseptabelt, sier Bartnes.

NRK-film viser dyrevelferdsbrudd

Førstkommende onsdag ligger en film om svineprodusenter på sendeplanen til NRK Brennpunkt. Norges Bondelag har sett et utkast til filmen. Filmen viser situasjoner der dyr blir dårlig behandlet, og grove regelverksbrudd. –Handlinger hvor dyr behandles dårlig er uakseptabelt. Dyr skal behandles med respekt og regelverket skal følges, sier kommunikasjonssjef Lise Boeck Jakobsen. Filmen vil samtidig skape et inntrykk av at det som vises gjelder hele næringa. - Det er et bilde vi ikke kjenner oss igjen i. I Norge har vi mange flinke svinebønder som jobber hardt for at dyra skal ha det bra og være friske, sier Jakobsen.

Skal www.grontfagsenter.no bli en landbruksportal for Vestfold og Telemark?

Vestfoldlandbruket har hatt sin nettportal www.grontfagsenter.no siden 2001. I følge Google har over 100 000 unike brukere vært inne på portalen bare de siste 5 årene! Nå er det satt i gang et prosjekt for å se på om vi kan bli en landbruksportal for både Telemark og Vestfold fra nyttår. Landbruksorganisasjonene i fylket diskuterte dette sist uke og nå utfordres alle til å svare på noen spørsmål om din bruk og dine ønsker for landbruksportalen videre! Dine svar vil være viktig for utviklingen av landbruksportalen.

Landbruksministeren i Vestfold idag

Grøntnæringa er tema for Landbruks- og matminister Olaug Bollestads besøk i Vestfold idag. Bollestad skal besøke Bjertnæs & Hoel på Nøtterøy og Gjennestad Gartnerskole i Stokke, og Vestfold Bondelag vil også delta.

Inngår jordbruksavtale

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige med staten om jordbruksavtale for 2020. – Jeg er fornøyd med at det kom til en avtale og at forhandlingsutvalget har oppnådd en mulighet for noe reduksjon av inntektsavstanden mellom jordbruket og andre grupper, sier leder i Vestfold Bondelag Thorleif Müller. – Reduksjonen er liten, men prinsipielt viktig. Det er første gang siden 2013 at vi har oppnådd mer enn kronemessig lik utvikling som andre grupper.

Hvordan slår avtalen inn på ditt bruk?

Her kan du sjekke hvordan jordbruksavtalen innvirker på økonomien på ditt bruk.

Engansjement og klare tilbakemeldinger fra Vestfold

Tirsdag ble Statens tilbud i jordbruksforhandlingene overlevert. Samme kveld var det lokallagsledersamling på Gjennestad for å gjennomgå Statens tilbud og informere om aksjonsplanene. Det var godt oppmøte fra lokallaga og stort engasjement. Fylkesstyret fikk ærlige tilbakemeldinger på tilbudet, og det kom gode innspill til de siste detaljene i aksjonsplanene dersom det skulle bli nødvendig.

Mer om Statens tilbud 2019

I går fikk jordbruket overlevert tilbudet fra Staten i årets forhandlinger av forhandlingsleder Leif Forsell. Tilbudet har en ramme på 1 mrd, der 641 millioner tas over budsjett. Dette vil gi mulighet til en inntektsvekst på kr 16 400 pr årsverk. Andre grupper som er venta en lønnsøkning på kr 20 000. Jordbruket krever kronemessig lik utvikling som andre grupper pluss kr 11 000 pr årsverk til reduksjon av inntektsgap, noe som gir en ramme i kravet på 1920 mill. Vi har samlet noen tall fra tilbudet på ulike produksjonen.

Lite til satsinger og inntektsvekst

I dag la Staten fram sitt tilbud i jordbruksforhandlingene. Det har en ramme på 1 milliard. - Det kreves 890 millioner bare å kompensere for økte kostnader det neste året. Da er det ikke mye igjen til satsinger og inntektsvekst. Det er derfor et utfordrende utgangspunkt for forhandlingene, sier Müller, som mener et inntektsløft er viktig for at unge skal satse på bondeyrket.

Landbrukspodden: Krav spesial!

Jordbruket har lagt fram sitt krav og dermed er årets jordbruksforhandlinger offisielt i gang! Hva vil Bondelaget og Småbrukarlaget satse på i år, kan bonden vente inntektsvekst og vil staten komme oss i møte? Anders Huus, seniorrådgiver i Bondelaget er på plass i studio.

Mer om Jordbrukets krav 2019

Årets krav har en såkalt ramme på 1920 millioner kroner. Økte budsjettmidler utgjør 1360 mill, økte målpriser 249 mill mens resten er ledige midler og virkning av jordbruksfradrag. Andre grupper er ventet en inntektsøkning på kr 20 000, mens landbruket krever økt inntektsmulighet på 31 000. Dette er i tråd med formuleringene i regjeringsplattformen om å redusere inntektsgapet mellom jordbruket og andre grupper.

Krever satsing på korn og grønt i årets oppgjør

Bondelaget og Småbrukarlaget krever en ny storsatsing på korn, grønnsaker, potet, frukt og bær i årets jordbruksoppgjør. – Kravet gir store muligheter for framtidas landbruk i Vestfold. Nå håper jeg regjeringa følger opp, sier Thorleif Müller, leder i Vestfold Bondelag.

Minneord over æresmedlem Hroar Kværne

Æresmedlem i Vestfold Bondelag, Hroar Kværne, døde 18. april, 91 år gammel. Gjennom et langt liv var Kværne engasjert i landbrukets organisasjonsliv. Hroar Kværne var bonde i Slagendalen og Sem Bondelag var hans lokallag.

Aktivt årsmøte i Vestfold

Vestfold Bondelags Årsmøte 2019 ble onsdag avholdt på Gjennestad vgs i Stokke. Mange tema ble berørt; alt fra trender som påvirker tilliten til norsk matproduksjon, til hvordan vi skal tilpasse oss regionreformen, kanaliseringspolitikk, klima og karbonbinding. Både leder og nestleder ble gjenvalgt og vi fikk verdige vinnere av Årets lokallag og årets EMIL-pris!

Møte med Stortingsbenken

Fredag var det fint besøk på Grønt Fagsenter. Vestfoldbenken med "benkefører" Kårstein Eidem Løvaas (bildet) fra Høyre i spissen møtte Vestfold Bondelag til dialogmøte. -Det meste av landbrukspolitikken er nasjonal, sier fylkesleder Thorleif Müller, - derfor er vi opptatt av god kontakt med våre stortingspolitikere. Denne gangen var det ny regjeringsplattform og jordbrukets klimaforhandlinger som ble diskutert.

Foreslår over 30 klimaløsninger

Bondelaget er i forhandlinger med regjeringa om en frivillig klimaavtale. I dag, 6. februar, er det forhandlingsmøte. - Vi har overlevert mer enn 30 forslag til klimaløsninger for jordbruket, forteller Thorleif Müller, leder i Vestfold Bondelag. – 92 prosent av Norges klimautslipp kommer fra andre sektorer enn jordbruk, men vi skal prøve å kutte der vi har ansvar. Müller ønsker seg en avtale som vil gjøre norsk jordbruk enda mer klimavennlig enn i dag, og samtidig gir et godt grunnlag for jordbruk og matindustri i Vestfold.

Landbrukshelga 2019 - frister til gjentakelse

God stemning, innledninger til ettertanke, smektende rauting, faglig påfyll og gode tilbakemeldinger gjør at Landbrukshelga 2019 må kunne kalles en suksess! Her kommer noen smakebiter på hva deltakerne fikk oppleve.

Solidaritet og massivt signal om rovdyrpolitikken

-Tusen takk til alle som stilte solidarisk opp fra Vestfold i tirsdagens fakkeltog mot manglende oppfølging av rovdyrforliket. Det å stå sammen med over 10.000(!!!) andre foran Stortinget og rope "Nok er nok" var sterkt. Både regjeringen og Stortinget må oppfatte dette som et massivt signal fra hele landet, sier Thorleif Müller, leder i Vestfold Bondelag

Glad for medlemsvekst

Leder i Vestfold Bondelag, Thorleif Müller, ønsker godt nyttår til alle medlemmer og samarbeidspartnere! -Jeg er veldig fornøyd med at medlemstallet holder seg høyt, til og med har økt med et par tre medlemmer i 2018, sier Müller. -Verving er viktig for at vi skal beholde vår tyngde, så tusen takk til alle i lokallaga som har stått på! Takk også til alle tillitsvalgte som bidrar til å gjøre Bondelaget attraktivt og slagkraftig! Uten deres innsats ville verving av medlemmer blitt en tung jobb!

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere