DETTE ER BONDELAGS- KOKKEN
Bondelagskokken skal gjennom sitt engasjement og virke som kokk være med å skape entusiasme og interesse for bruk av norske råvarer og mattradisjoner.

Kokkeliv er en serie som i hvert program følger en kokk. Et av programmene handler om Halvar Ellingsen og om hvordan han har bygget opp Kvitnes Gård og sin restaurant. Halvar har siden 2019 vært vår Bondelagskokk for Norges Bondelag, en rolle som vanligvis varer i to år. Grunnet korona er hans periode forlenget med ett ekstra år. Nå er han aktuell i NRK-serien «Kokkeliv».

- Jeg ble med for at det er en glimrende mulighet til å vise det egentlige livet som kokk. Ikke bare når man står og pisker majones eller kjefter. Dessuten synes jeg det er fint å få fram historien til Kvitnes Gård, forteller han.

Alle kokker bør bruke enda mer norske råvarer

På Kvitnes Gård forteller han at de bruker kun norske, lokale råvarer.

Det er viktig for oss, og det er vårt konsept. Dette er noe jeg mener alle kokker bør gjøre mer av. Det er ikke bare snakk om at man legger igjen verdier lokalt, men man får også den beste maten med den beste smaken, sier han.

Drømmer om å ansette en bonde på heltid

Han sier at han har store planer for Kvitnes Gård i framtiden.

- Vi skal utvide. Vi skal få flere dyr, og flere ansatte. Vi skal bli mer bærekraftig, forteller han.

Drømmen er at i slutten av neste år skal vi ansette en bonde på heltid, som skal levere mat til vår restaurant. Så om det sitter noen unge folk i Norge som har lyst på nordnorsk eventyr, så ta kontakt, sier han.

Vant Matprisen for 2020

Det har vært mye blest om Bondelagskokken den siste tiden, og i desember ble det også klart at han stakk av med Matprisen for 2020. Matprisen løfter fram og hedrer bønder, kokker, produsenter og formidlere som bryr seg om bærekraftige måltider og hyller de som tenker bærekraft og miljø når de jobber med mat.

- Det er veldig stas at vi på Kvitnes vinner Matprisen. Vi har jo akkurat åpnet! Dette gir oss motivasjon til å jobbe enda hardere for å servere mat på et høyt nivå på naturens premisser. Det viktigste vi gjør er å vise og opplyse gjestene våre hvordan man serverer et bærekraftig måltid, også håper vi folk tar dette med seg videre når de velger råvarer når de skal lage mat hjemme, fortalte Halvar i anledning prisen. 

Synes mer synd på restauranteiere i Oslo

Ellingsen har også vært en god del i media siden det i februar ble kjent at han kanskje måtte stenge restauranten sin fordi den var 20 centimeter for lav under taket. Nå er problemet løst, og Ellingsen får holde åpent likevel.

- Saken har selvfølgelig ikke vært noe stas. Men det har uansett vært veldig spesielt å åpne restaurant i år, sier han.

- Men jeg synes mye mer synd på restauranteiere i Oslo som har måttet holdt stengt så lenge, eller de som nettopp har åpnet opp der. Det må være veldig utfordrende, avslutter han.

«Kokkeliv»-episoden med Ellingsen kan du se på NRK1 torsdag 25. mars klokken 20.00, eller du kan se den allerede nå på NRK.no