- Det er veldig stas at vi på Kvitnes vinner Matprisen. Vi har jo akkurat åpnet! Dette gir oss enda mer motivasjon til å jobbe enda hardere for å servere mat på et høyt nivå på naturens premisser. Det viktigste vi gjør er å vise og opplyse gjestene våre hvordan man serverer et bærekraftig måltid, også håper vi folk tar dette med seg videre når de velger råvarer når de skal lage mat hjemme. Det er først da det begynner å monne, sier Halvar, som har vært Bondelagskokk siden 2019. 

Matprisen løfter fram og hedrer bønder, kokker, produsenter og formidlere som bryr seg om bærekraftige måltider og hyller de som tenker bærekraft og miljø når de jobber med mat. Prisen ble etablert i 2014 og eies av DebioInfo. Norges Bondelag er en av samarbeidspartnerne til Matprisen.

- Vi er stolt over at Bondelagskokken mottar prisen. Vi setter pris på den tette kontakten han har med råvareprodusentene, og hvordan han løfter de unike, norske råvarene høyt. I et annerledes år, der det har vært vanskelige tider for flere i Ellingsen sin bransje, er det ekstra fint å løfte frem de som tar vare på matskatten, sier Bodhild Fjelltveit, 2.nestelder i Norges Bondelag og med fagansvar for lokalmat og økologisk landbruk.

Juryens begrunnelse

I juryens begrunnelse skriver de:

«Å nomineres til og å vinne Matprisen betyr at man står på barrikadene for mer økologisk og bærekraftig matproduksjon. Det handler ikke om å legge om driften for kunne smykke seg med fagre ord, men om å faktisk ville gjøre verden til et mer levelig sted gjennom det vi spiser og drikker. Matprisen er prisen for den eller de som tar et valg og satser, som tør å bane seg fram og derved vise vei for andre. Alt dette kjennetegner årets vinner. Vinneren av årets pris er kompromissløs i å søke kort reisevei fra jord til bord, velge produksjonsmetoder som er vennlige for kloden og inspirere rundt om i det langstrakte land til å søke stadig mer bærekraftige matsystemer – samtidig som han serverer mat i verdensklasse.»

Andre vinnere av Matprisen 2020 

Andre vinnere av Matprsien 2020: Årets kjøkken er Rest, Årets storkjøkken ble 4Service, Årets produsent ble Rørosmeieriet, Årets kokkepris gikk til Tommy Østhagen Årets formidler gikk til NRKs programserie Matsjokket, Årets barne-og ungdomspris ble Kompass & co og Debioprisen gikk til Reindyrka.  

Under prisen ble også KokkeKarlas Legat delt ut. I år gikk stipendet til kokk Johanna Magdeli Pettersson Utvær.

I tillegg ble årets vinner av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris offentliggjort som ble Torill Renaa. Hun berømmes for sitt store engasjement til servitørfaget, og hvordan hun har satt, og setter, yrkets fagkunnskap inn i en helhetlig ramme, og dermed bygger stolthet og ære til faget. Her var også Halvar Ellingsen nominert.