Bondelagskokk
Bondelagskokken utnevnes annethvert år og skal gjennom sitt engasjement og virke som kokk være med å skape entusiasme og interesse for bruk av norske råvarer.

En kan trygt slå fast at lokale råvarer fortsetter å høste mye engasjement blant landets kokker. Det var mange bra kandidater blant årets søkere til Bondelagskokk-tittelen, og årets jury understreker at det har vært en vanskelig jobb å plukke ut tre finalister.

De tre finalistene som juryen etter hvert falt på er Jørgen Ravneberg (29) i Oslo, Mette Beate Evensen (31) fra Trondheim og Vegard Stormo (43) fra Narvik. Alle tre er høyst kompetente kokker som brenner for å skape gode matopplevelser basert på de naturressursene vi rår over i hele Norge.

Nytenkende og tradisjonsbærende

– Det er en stor ære og veldig inspirerende. Spesielt når man ser den rekka med fantastiske kokker som har båret tittelen tidligere. Som kokk vet jeg at norske råvarer er i verdensklasse, og jeg vil jobbe for å gjøre det enklere å velge disse råvarene og gi produsentene den anerkjennelsen de fortjener, sier Jørgen Ravneberg, som er kokk og kjøkkensjef på Kolonihagen Frogner i Oslo.

Juryen trekker fram hvordan den unge og fremadstormende kokken kombinerer å være både nytenkende og tradisjonsbærende. I tillegg til å ha en matfilosofi hvor lokale råvarer brukes på kreative måter, liker juryen hvordan Ravneberg også trekker fram de historiske linjene på menyene sine.

Urban dyrking fra midt i matfatet

Mette Beate Evensen, trekkes også fram som en ung og fremadstormende kandidat. I Trondheim dyrker hun egne råvarer til restauranten Le Bistro, hvor hun er kjøkkensjef og medeier. Med sitt engasjement for lokalmat og sin knallsterke kokkefaglige bakgrunn, mener juryen at hun kan inspirere flere til å drive urbant landbruk. Dessuten trekkes hennes fokus på lærlinger fram som positivt.

– Det er utrolig stas å være blant tre finalister. Jeg vil være med å heie fram den norske bonden. Jeg bor midt i matfatet og kjenner til den fantastiske kvaliteten på råvarene som produseres, sier Evensen.

Samisk og arktisk arv på bordet

Vegard Stormo trekkes fram som en spennende kandidat og en som ufortjent kanskje er et litt ubeskrevet blad for mange. Narvikingen er sjef for mat og drikke ved Scandic Narvik, og juryen peker spesielt på hans fantastiske bidrag til å bringe den samiske arven til bords. Dessuten har han gjort mye for å løfte den nordnorske, arktiske maten, både som kokk og formidler.

– Å løfte det samiske og det nordnorske er noe jeg virkelig jobber for. Å være blant Bondelagskokk-finalistene gjør meg overveldet og jeg får inspirasjon og motivasjon, på en ellers litt mørk dag for denne bransjen, sier Stormo.

Fornøyd jury

Til sammen gir de tre kandidatene et godt bilde av bredden i ekte norsk matkultur, forklarer juryen som består av Halvar Ellingsen, nåværende Bondelagskokk og kjøkkensjef på Kvitnes Gård, Jørn Lie, som driver Gamle Raadhus, Vaaghals og Code, Hilde Aukrust matprodusent og driver av Gården på Svartskog og Bjørn Gimming, matprodusent og leder i Norges Bondelag. De er enige om at det var utfordrende å plukke ut tre finalister blant så mange gode kandidater. De er likevel fornøyde med resultatet og at det ligger an til å bli et godt samarbeid uansett hvem av dem som vinner.

– Til sammen gir de tre finalistene et godt og representativt bilde av bredden i norsk matkultur, sier Halvar Ellingsen.  

– Alle tre har prosjekter som er veldig spennende for norsk mat, supplerer Hilde Aukrust.  

Vinneren skal kåres 3. februar under finalen i Det Norske Måltid.

Viktig rolle

I samarbeid med Norges Bondelag og norske matprodusenter over hele landet, og med et kokkestipend på 100 000 kroner, skal Bondelagskokken være med å stimulere til matglede og fremme norsk matkultur og spre kunnskap om de unike råvarene som blir produsert i hele landet.

Samarbeidet med en utnevnt Bondelagskokk har foregått siden 2003. Felles for alle bondelagskokkene har vært en sterk lidenskap for kokkefaget og et utpreget engasjement for å bruke norske råvarer. Undersøkelser viser at nordmenn ønsker mer norsk og kortreist mat. Samarbeidet mellom bondelagskokken og lokale matprodusenter er viktig for få fram det store lokale matmangfoldet vi har i Norge.