Åpnet kåringen av Norges unge bonde

Publisert 19.08.2016
  • Tips en venn om denne siden

For syvende året på rad skal Årets unge bonde kåres, og i år ble konkurransen åpnet under Arendalsuka.

Ungdommens landbruksdebatt på Arendalsuka 2016

Under Ungdommens Landbruksdebatt på Arendalsuka åpnet kåringen av «Årets unge bonde 2016». Lederne for de politiske ungdomspartiene deltok i debatt og temperaturen var til tider høy da de duellerte en mot en. I 2015 kom det inn hele 349 nominasjoner av unge bønder til kåringen.

- I fjor satte vi rekord i antall nominerte, i år håper vi å få inn enda flere nominasjoner, slik at vi kan formidle unge bønders historier fra landbruket. For å klare det er vi avhengig av at folk rundt om i landet nominerer personer de mener fortjener å bli Årets unge bonde, sier Torstein Klev, bygdepolitisk nestleder i NBU

I 2016 var det rekordhøye søkertall til landbruksutdannelser, med 2232 søkere. Dette er en økning på 55% siden før kampanjen startet i 2010.

- De gode søkertallene til Grønne utdanninger viser at kampanjen vår virker. Kåringen av Årets unge bonde bidrar til økt oppmerksomhet for de grønne yrkene og gir økt stolthet til bondeyrket, - sier Klev.

Sammen med McDonald’s og Felleskjøpet Agri jakter Norges Bygdeungdomslag på unge bønder som kan inspirere andre til å velge en karriere i landbruket. Her kan du nominere din favoritt til årets unge bonde! 

Viste fram klimaprosjekt under Arendalsuka

Norsk Landbruksrådgiving og Norges Bondelag var også tilstede under arrangementet for å vise fram prosjektet «Klimarådgiving for gårdbrukere».

- Klimasmart landbruk er et viktig satsingsområde for oss, og gjennom rådgivingsprosjektet vil vi både få bedre kunnskap om klimaavtrykket til norsk matproduksjon, legge til rette for klimagrep på norske gårdsbruk og sikre bedre sporing av utslippskuttene som gjøres i jordbruket, sier Ane Hansdatter Kismul, seniorrådgiver i Norges Bondelag.

Ane Kismul på Arendalsuka 2016

Et samlet landbruk står bak prosjektet, og rådgivningstilbudet har som mål å være landsdekkende i løpet av 2017. Les mer om "Klimarådgiving for gårdbrukere".

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere