Åpnet kåringen av Norges unge bonde

Publisert 19.08.2016
  • Tips en venn om denne siden

For syvende året på rad skal Årets unge bonde kåres, og i år ble konkurransen åpnet under Arendalsuka.

Ungdommens landbruksdebatt på Arendalsuka 2016

Under Ungdommens Landbruksdebatt på Arendalsuka åpnet kåringen av «Årets unge bonde 2016». Lederne for de politiske ungdomspartiene deltok i debatt og temperaturen var til tider høy da de duellerte en mot en. I 2015 kom det inn hele 349 nominasjoner av unge bønder til kåringen.

- I fjor satte vi rekord i antall nominerte, i år håper vi å få inn enda flere nominasjoner, slik at vi kan formidle unge bønders historier fra landbruket. For å klare det er vi avhengig av at folk rundt om i landet nominerer personer de mener fortjener å bli Årets unge bonde, sier Torstein Klev, bygdepolitisk nestleder i NBU

I 2016 var det rekordhøye søkertall til landbruksutdannelser, med 2232 søkere. Dette er en økning på 55% siden før kampanjen startet i 2010.

- De gode søkertallene til Grønne utdanninger viser at kampanjen vår virker. Kåringen av Årets unge bonde bidrar til økt oppmerksomhet for de grønne yrkene og gir økt stolthet til bondeyrket, - sier Klev.

Sammen med McDonald’s og Felleskjøpet Agri jakter Norges Bygdeungdomslag på unge bønder som kan inspirere andre til å velge en karriere i landbruket. Her kan du nominere din favoritt til årets unge bonde! 

Viste fram klimaprosjekt under Arendalsuka

Norsk Landbruksrådgiving og Norges Bondelag var også tilstede under arrangementet for å vise fram prosjektet «Klimarådgiving for gårdbrukere».

- Klimasmart landbruk er et viktig satsingsområde for oss, og gjennom rådgivingsprosjektet vil vi både få bedre kunnskap om klimaavtrykket til norsk matproduksjon, legge til rette for klimagrep på norske gårdsbruk og sikre bedre sporing av utslippskuttene som gjøres i jordbruket, sier Ane Hansdatter Kismul, seniorrådgiver i Norges Bondelag.

Ane Kismul på Arendalsuka 2016

Et samlet landbruk står bak prosjektet, og rådgivningstilbudet har som mål å være landsdekkende i løpet av 2017. Les mer om "Klimarådgiving for gårdbrukere".

Fakta og følelser om rovdyr

Syns du rovdyrsituasjonen kan være en kompleks og forvirrende sak? Vi har snakket med Erling-Aas eng, rovdyransvarlig i Norges Bondelag for å få litt mer oversikt.

Pelsdyr: Får full erstatning

Norges Bondelag og flere andre har arbeidet intenst for å få regjeringen til å skifte mening så de berørte bøndene skal få en rettferdig erstatning. Tirsdag kom avgjørelsen.

Viktig med riktige kutt for norsk jordbruk

-Vi skal kutte utslipp og tar oppgaven på alvor. Samtidig er jeg bekymret for konsekvensene de foreslåtte kuttene kan få, ikke bare for jordbruket, men for landet vårt, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Valgnemnda er i gang

Styreleder og 2. nestleder i styret til Norges Bondelag stiller seg ikke til disposisjon for en ny periode. Valgnemnda jobber med å finne gode kandidater til styret.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
04
mars

AU-møte

Landbrukets hus
Torsdag
05
mars

Fylkesårsmøte i Sogn og Fjordane

Skei Hotell
Fredag
06
mars

Fylkesårsmøte i Møre og Romsdal

Våre samarbeidspartnere