Vil gi ærespris til klimaløsning i landbruket

Av Elisabeth Sæther,
  • Tips en venn om denne siden

Odin Jensenius sin ærespris

Jakten på 100 klimaløsninger i landbruket er i gang. – For å sikre litt ekstra motivasjon inn mot målstreken vil vi sammen med den halvøkologiske sauebonden Odin Jensenius tildele en ærespris til den mest kreative løsningen, sier Tony Barman, prosjektleder i Klimasmart Landbruk.

Jakten på 100 klimaløsninger i landbruket arrangeres av prosjektet Klimasmart Landbruk, næringens felles klimasatsing. Prosjektleder Tony Barman er svært tilfreds med jakten så langt.

- Engasjementet ute hos både bønder, fagrådgivere og mannen i gata har vært helt supert. Det har kommet inn om lag 50 tips om klimaløsninger, og vi har så langt presentert 28. For å sikre at alle får inn det siste, ekstra kreative giret, vil vi tildele Odin Jensenius sin ærespris til den mest kreative løsningen, forteller Barman.

Barman og Jensenius vil ha med seg en fagjury for å vurdere kandidatene. Prisen vil tildeles under landbruksmessa Bedre Landbruk på Lillestrøm i november.

Vil ha alle forslag på bordet

Klimasmart Landbruk har som formål å utvikle bedre verktøy for å redusere klimagassutslippene i norsk matproduksjon. Prosjektet er i en utviklingsfase og jakten på de 100 klimaløsningene i landbruket er et viktig bidrag for å bedre kunnskapsgrunnlaget for videre arbeid.

- Vi tror at mange av klimaløsningene i landbruket finnes der ute allerede. At nytenkende norske bønder, forskere og gründere allerede har metoder som kan tas i bruk av flere. Derfor har vi satt i gang en landsomfattende jakt på klimaløsninger, sier Barman.

Han mener Norge har alle forutsetninger for å bli en foregangsnasjon innen klimasmart mat og landbruk. 

- Verden trenger mer mat produsert med lavere klimagassutslipp og landbruket sitter på store fornybare ressurser som må tas i bruk om vi skal klare det grønne skiftet

Slik deltar du i jakten

  1. Ta bilde eller video av en klimaløsning i landbruket og lag en kort beskrivelse.
  2. Del den med oss ved å gjøre en av delene:
    1. Publiser på instagram, bruk #100løsninger
    2. Publiser klimaløsningen på Facebook. I innlegget merker/tagger du med «Jakten på 100 klimaløsninger»
    3. Send til post@klimasmartlandbruk.no

Les mer på www.klimasmartlandbruk.no.

Staten vant ulverettsaken

WWF fikk ikke medhold i at lisensjakta på ulv i vinter var ulovlig. – Vi er først og fremst lettet på vegne av folk som lever i områder med ulv og beitenæringen, sier Einar Frogner, rovviltansvarlig i Norges Bondelag. Bondelaget var partshjelp for Staten.

ulv, rovdyr

Advarer mot nedleggelse av rovviltnemnder

Et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg anbefaler at dagens rovviltnemnder legges ned og at fylkeskommunen får makta over investeringstilskudd i landbruket. Bondelaget advarer mot forslagene.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
31
Mai

Hvordan og hvorfor innføre biodiesel i norsk landbruk?

Park Inn Hotell, Gardermoen
Mandag
04
Juni

AU-møte

Scandic Lillehammer Hotel
Tirsdag
05
Juni

Styremøte og Representantskapsmøte

Scandic Lillehammer Hotel

Våre samarbeidspartnere