Vil gi ærespris til klimaløsning i landbruket

Av Elisabeth Sæther,
  • Tips en venn om denne siden

Odin Jensenius sin ærespris

Jakten på 100 klimaløsninger i landbruket er i gang. – For å sikre litt ekstra motivasjon inn mot målstreken vil vi sammen med den halvøkologiske sauebonden Odin Jensenius tildele en ærespris til den mest kreative løsningen, sier Tony Barman, prosjektleder i Klimasmart Landbruk.

Jakten på 100 klimaløsninger i landbruket arrangeres av prosjektet Klimasmart Landbruk, næringens felles klimasatsing. Prosjektleder Tony Barman er svært tilfreds med jakten så langt.

- Engasjementet ute hos både bønder, fagrådgivere og mannen i gata har vært helt supert. Det har kommet inn om lag 50 tips om klimaløsninger, og vi har så langt presentert 28. For å sikre at alle får inn det siste, ekstra kreative giret, vil vi tildele Odin Jensenius sin ærespris til den mest kreative løsningen, forteller Barman.

Barman og Jensenius vil ha med seg en fagjury for å vurdere kandidatene. Prisen vil tildeles under landbruksmessa Bedre Landbruk på Lillestrøm i november.

Vil ha alle forslag på bordet

Klimasmart Landbruk har som formål å utvikle bedre verktøy for å redusere klimagassutslippene i norsk matproduksjon. Prosjektet er i en utviklingsfase og jakten på de 100 klimaløsningene i landbruket er et viktig bidrag for å bedre kunnskapsgrunnlaget for videre arbeid.

- Vi tror at mange av klimaløsningene i landbruket finnes der ute allerede. At nytenkende norske bønder, forskere og gründere allerede har metoder som kan tas i bruk av flere. Derfor har vi satt i gang en landsomfattende jakt på klimaløsninger, sier Barman.

Han mener Norge har alle forutsetninger for å bli en foregangsnasjon innen klimasmart mat og landbruk. 

- Verden trenger mer mat produsert med lavere klimagassutslipp og landbruket sitter på store fornybare ressurser som må tas i bruk om vi skal klare det grønne skiftet

Slik deltar du i jakten

  1. Ta bilde eller video av en klimaløsning i landbruket og lag en kort beskrivelse.
  2. Del den med oss ved å gjøre en av delene:
    1. Publiser på instagram, bruk #100løsninger
    2. Publiser klimaløsningen på Facebook. I innlegget merker/tagger du med «Jakten på 100 klimaløsninger»
    3. Send til post@klimasmartlandbruk.no

Les mer på www.klimasmartlandbruk.no.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Tesco

Britisk lov om god handelsskikk fungerer

Fem år etter oppstart kan det britiske handelsombodet konstatere at leverandørane klagar mindre og daglegvarekjedane opplever at forholdet til leverandørane har betra seg.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere