Verdens melkedag 1. juni

Av Per Ole Ranberg,
  • Tips en venn om denne siden

Fredag 1. juni markeres Verdens melkedag for tolvte gang.

 Dette er en FN-dag hvor det settes det ekstra fokus på melken og dens egenskaper. Melk er en kilde til flere viktige næringsstoffer, og i Norge anbefales det at magre meieriprodukter inngår i det daglige kostholdet.

– Meieriprodukter fremheves som en viktig kilde til næringsstoffer kroppen trenger, spesielt kalsium og jod. I rapporten understrekes det at for folk flest vil magre meieriprodukter være viktig for å sikre et tilstrekkelig inntak av disse næringsstoffene, forteller Hanne Hennig Havdal, ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Hanne påpeker at andre land er lenger fremme i å anbefale konkrete mengder. Noe hun mener ville være en fordel for forbruker å kunne forholde seg til.

– Tre porsjoner med magre meieriprodukter som del av et sunt kosthold sikrer at man får seg anbefalt mengde kalsium. I tillegg gir det også jod, proteiner og flere B-vitaminer. En porsjon tilsvarer for eksempel ett glass ekstra lett melk eller en yoghurt, sier hun.

For ytterligere informasjon, se melk.no eller på WorldMilkDay.com.

Kilde: Tine

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus
Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere