Ungdomssamarbeid på tvers av kontinenter

Av Astrid Solberg,
  • Tips en venn om denne siden

Bygdeungdom fra Norge møtte bygdeungdom i Malawi.

Mathilde Dæhlin forteller om arbeidet i Norges Bygdeungdomslag til lydhøre tilhørere fra ungdomsorganisasjonen.- Jenter på bygda i Malawi blir ikke hørt og blir betraktet som familiens eiendom, fortalte Catherine fra organisasjonen Young Women Can Do It i Nkhata Bay nord i Malawi. - Derfor arbeider vi gjennom vår organisasjon for at jentene skal få en stemme, at de skal bli tatt på alvor av de voksne, og at det skal få utdanning og ikke bli giftet bort helt unge.

Det var i et møte mellom  representanter for YWCDI og gjengen fra Norges Bondelag og Norges Bygdeungdomslag under en studietur til Malawi disse kommentarene falt. Mathilde Dæhlin og Inger Martha Skjelland fra Norges Bygdeungdomslag reiste sammen med fire representanter fra Norges Bondelag rundt i Malawi for å se hvordan bistandsprosjektet Bønder hjelper bønder utvikler seg. Det var i 2012 at Norges Bondelag startet samarbeidet med Utviklingsfondet om landbruksbistand til fattige bønder i Malawi. I 2014 kom også Bygdeungdomslaget med i prosjektet. Inger Martha og Mathilde var med på turen for å se på muligheter for samarbeid med Young Women can do it i framtida.

Mathilde og Inger Martha omringet av ivrige barn i landsbyen Chipuka i Ntchisi-området i Malawi.

Inspirert av Norges Bygdeungdomslag

- Vi vil utvikle vår organisasjon til å bli til bli like sterk og med like stor innflytelse på de voksne som Norges Bygdeungdomslag. Men vi har en lang vei å gå, fortsetter Cathrine.

Matproduksjon er viktig for et land som Malawi, hvor befolkningsveksten er meget stor, og hvor landet sliter for å produsere nok mat til egen befolkning. Å få ungdom til å ta i bruk nye metoder for å tilpasse matproduksjonen til klimaendringene Malawi står overfor, er en viktig det av arbeidet i YWCDI.

Mathilde og Inger Martha reiste hjem med en ryggsekk full av inntrykk og med forventinger fra jentene i Young Women Can Do It om framtid samarbeid.

Grüne Woche (IGW) 2020: Rekruttering på dagsorden

BERLIN: Hvordan få flere unge til å velge en fremtid innen mat- og restaurantbransjen, og hvem vinner BU-prisen 2020? Det er noe av det som står på programmet i forbindelse med åpningen av IGW i Berlin.

Fakkeltog og folkemøte mot regjeringas rovdyrforvaltning

Nyttårsaften overprøvde regjeringa rovviltnemndenes beslutning om å ta ut tre ulveflokker i ulvesona. Denne overkjøringa av rovviltnemdene må ta slutt, og Stortingets vedtak må følges! Den 22. januar sees vi på Bjørkelangen.

Rekordmange påmeldte Øko2020

Norges første økologiske kongress har over 375 påmeldte. -Vi merker at stadig flere, spesielt unge, er opptatt av hvordan maten produseres, kortreist mat og økologisk landbruk, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Landbrukspodden Panengstuen

Landbrukspodden om framtida for Nortura

De siste årene har vært preget av svake resultater for Nortura. Høsten 2019 fikk samvirket ny sjef, og vi lurer på hva hun skal gjøre for å snu skuta?

Meld deg på Øko2020!

Hvordan kan landbruket bidra til en mer klimavennlig og bærekraftig framtid? Dette blir et sentralt spørsmål under den nasjonale kongressen om økologisk landbruk 21. og 22.januar.

Er kjøtt bærekraftig

Landbrukspodden om kjøtt og bærekraft

Nok et gjenhør med en populær episode fra året som gikk når vi spør om kjøtt er bærekraftig? Silje Lundberg i Naturvernforbundet og Christian Anton Smedshaug i Agri Analyse er på plass i studio for å gi svar.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
21
januar

Kornkonferansen 2020

Oslo Kongressenter
Tirsdag
21
januar

Øko 2020

X Meeting Point,Hellerudsletta
Fredag
31
januar

Bonden og nasjonal kriseberedskap

Landbrukets Hus, Hollendergata 5, Oslo

Våre samarbeidspartnere