Bønder møtte bønder
Landbruket i Norge og Malawi har en viktig ting til felles: Stolte bønder.
I to år har Norges Bondelag bidratt til utviklingsprosjektet Bønder støtter bønder i Malawi. En delegasjon fra Norge dro nylig til det afrikanske landet for å se hvordan pengene blir brukt.
Malawi er et av verdens 20 minst utvikla land. Innlandsstaten ligger sørøst i Afrika, omkransa av den store Malawi-sjøen.
Klimaendringene i Malawi er svært tydelige, gjennom at regntiden kommer seinere og tørken varer lengre. Når regnet først kommer, fører det kraftige regnet til erosjon, utvasking av næringsstoffer, ødelagt infrastruktur og store oversvømmelser. Sør i Malawi er 120.000 husholdninger hjemløse etter flommer i januar. Dette påvirker i sterk grad bøndenes mulighet til å dyrke mat. Gjennom Bønder støtter bønder-prosjektet lærer Utviklingsfondet bort mer bærekraftige dyrkingsmetoder for et endret klima som tar i bruk redusert jordbearbeiding, markdekking og mer klimasterke sorter.
- Les også: Gi en gave til Malawi
En delegasjon på seks personer fra Norges Bondelag og Norges Bygdeungdomslag kom denne uka hjem fra en ti dager lang tur til Malawi. Organisasjonssjef i Norges Bondelag, Astrid Solberg er glad for det hun fikk se.
- Støtten fra oss hjelper dem til et bedre liv
- Jeg opplever at pengene blir brukt etter intensjonen og at de gjør mye nytte for seg dit de kommer. Bønder støtter bønder er et samarbeid med Utviklingsfondet, og de følger opp bøndene i Malawi veldig tett og godt, sier Astrid Solberg.
- Bøndene i Malawi er stolte av det de har fått til, og støtten fra oss har virkelig hjulpet dem til å få et bedre liv, forteller hun.
Modellbøndene leder an
Hovedoppgaven er å utvikle modellbønder, lead farmers. De får opplæring i form av et femdagerskurs og så drar de hjem og lager forsøksfelt. Modellbøndene lærer bort det de har lært til andre. Målet er å øke matproduksjonen. De flinkeste og største kan selge noe. Gjennomsnittsgården er på ti mål.
Norges Bondelag besøkte flere modellbønder under reisa i Malawi, og det gjorde sterkt inntrykk på de norske bøndene å møte kollegaer i det afrikanske landet.
- Bøndene er svært arbeidsomme, og dersom de hadde klart å omsette arbeidskapasiteten sin i bedre driftsformer, kunne produksjonen økt, sier Inge Martin Karlsvik, fylkesleder i Møre og Romsdal Bondelag.
- Ser hvor viktig samvirkene og rådgiverne er
Melkebonde Svein Skar fra Aure ble trukket ut blant de faste giverne til Malawi-prosjektet og fikk bli med på tur.
- Jeg ser hvor viktig samvirkene er for norske bønder, og hvordan malawiske bønder sliter fordi de ikke har markedsadgang. Jeg er utrolig glad for å være bonde i Norge hvor jeg kan konsentrere meg om produksjonen og ikke om å selge varene mine sjøl. Rådgiverne mine fra Tine og forsøksringene har vært viktige for utviklingen av mitt landbruk. Utviklingsfondet forsøker å bidra til noe av det samme her som vi har fått til i Norge, sier han.
Felles yrkesstolthet
Likheten mellom norsk og malawisk landbruk er ikke påfallende. Med Astrid Solberg sier likevel at hun ser noen likhetstrekk i yrkesstoltheten til norske og malawiske bønder.
- Stoltheten over egen produksjon er den samme. Og flinke bønder gjør det bedre enn de som ikke er så flinke. De får bedre avlinger av å ta i bruk alle ressursene på gården, og får flere bein å stå på, sier Solberg.