Tøff og avgjørende fase

Av Inger Johanne Sæterbakk,
  • Tips en venn om denne siden

Lars Petter Bartnes
Lars Petter Bartnes er jordbrukets forhandlingsleder i årets jordbruksoppgjør. Forhandlingene er tøffe.

Jordbruksforhandlingene er inne i en tøff og avgjørende fase mandag ettermiddag.

Det har gått ei uke siden jordbruket varsla staten om at vi ville sette oss ved forhandlingsbordet, og forhandlingene er nå inne i en tøff og avgjørende fase. Det blir nye møter mellom staten og lederne i Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag mandag kveld. 

De viktigste spørsmålene for jordbruket er størrelse og finansering av ramme, struktur samt muligheter for markedsregulering. Det er stor avstand mellom jordbrukets krav og statens tilbud i disse spørsmålene. 

Forhandlingene skal være ferdig til 16. mai som er på onsdag. Årets jordbruksoppgjør starta med at jordbruket overleverte sitt krav til staten 26. april, og 4. mai kom tilbudet fra staten. 

Relaterte lenker

Landbrukets klimaplan vedtatt i dag

-Dette er en viktig milepæl for norske bønder, sa Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, da Landbrukets klimaplan ble vedtatt i dag.

Lars Petter Bartnes på representantskapsmøte

Ønsker forenklede forhandlinger

Etter dagens møte i representantskapet i Norges Bondelag, er målet å gjennomføre jordbruksforhandlinger i vår for å få på plass rammene for matproduksjonen framover.

I dag blir landbrukets klimaplan overlevert

Landbrukets klimaplan er oppe til vedtak i et samlet landbruk i dag, og deretter overrakt i et videomøte mellom statsrådene Bollestad og Rotevatn i regjeringskvartalet, og bondelagsleder Lars Petter Bartnes fra Trøndelag.

Kan levere mer melk

Melkekvotene for kumelk øker med fem prosentpoeng for å demme opp for usikkerhet i markedet.

Årsmøtet i Norges Bondelag er utsatt

Styret har vedtatt å utsette representantskapsmøtet og årsmøtet 9.-11. juni. Så snart situasjonen tilsier det, vil det bli vurdert en nytt tidspunkt for gjennomføring av årsmøtet i 2020.

Ny ordning kan gi mer arbeidskraft i landbruket

Regjeringa innfører en ordning som gjør det mer gunstig for permitterte å ta seg jobb i landbruket. – Løsningen kan bidra til at flere ønsker å ta seg arbeid i landbruket, sier Bartnes.

Bondelaget vil bidra til trygg forsyning av mat

- Stortinget har slått fast hvor viktig matforsyningen er for samfunnet. Vi vil samarbeide for å sikre trygg forsyning av mat i den usikre situasjonen vi er i, sier bondelagsleder Bartnes.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere