Statens tilbud blir lagt fram i dag

Av Per Ole Ranberg,
  • Tips en venn om denne siden

Statens tilbud i årets jordbruksforhandlinger blir lagt fram i dag, tirsdag 7. mai, kl. 1400. Pressekonferanse 1500.

Da faglaga i jordbruket la fram sitt krav 26. april, understreket Bondelagsleder Nils T. Bjørke at - Det er et balansert og jordnært krav. Det er dette som skal til for å snu trenden og få til en økt matproduksjonen, sa  Bjørke.  

Jordbrukets krav i årets forhadlinger er på ialt 1,97 milliarder kroner. - I dag tjener en gjennomsnittlig melkebonde 324 000 kroner per årsverk. For norske lønnstakere er gjennomsnittslønna 488 000 kroner. Om ikke bonden kan øke sine inntekter fra landbruket, vil enda færre gårder bli overdratt til neste generasjon. Gras– og beiteareal gror igjen og kornareal går ut av drift. Konsekvensen blir mindre norsk mat i butikken, sa Nils T. Bjørke under overrekkinga av kravet.

Jordbrukets organisasjoner vil etter all sansynlighet bruke to til tre dager for å finlese hva staten legger fram i dag, før de eventuelt gir uttrykk for at tilbudet er godt nok som grunnlag for forhandlinger. Blir det forhandlinger skal disse være avsluttet før 17. mai.

Presseinvitasjon (Landbruks- og matdepartementet) overlevering av tilbudet/pressekonferanse.

Kontaktperson i Norges Bondelag: kommunikasjonssjef Ragna Kronstad.

Pressekonferansen blir overført på Nett-TV fra LMDs sider

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere