Leder i Norges Bygdekvinnelag, Kathrine Kleveland sammen med daglig leder ved Smag og Behag, Hans Petter Klemmetsen.Konseptet med lunsjbar (åpningstid mellom 10 og 17) gir mulighet for at andre spisegjester enn de som er ute på kveldstid kan bli kjent med sørlandske matspesialiteter og råvarer. Barn kan få halve porsjoner av den samme maten som tilbys voksne. Dette er også en fin måte å formidle lokale smaker og retter til den oppvoksende generasjon. Juryen har tiltro til at Smag og Behag vil være et lokomotiv i regionen når det gjelder å se potensialet i bruk av lokale retter og råvarer, heter det i begrunnelsen for tildelingen.

Juryen for 2012 har bestått av statssekretær Harald Oskar Buttedahl i Landbruks- og matdepartementet, leder i Norges Bygdekvinnelag Katrine Kleveland, administrerende direktør i Innovasjon Norge Gun Ovesen og Jarle Baer, kokk ved Oslo Spiseforetning.

Juryen for 2012 har hatt 8 gode regionvinnere å velge mellom i kåringen av årets Ganefartvinner. Alle regionvinnerne serverer god mat og er gode ambassadører for spisesteder som serverer lokal norsk mat på en gjestfri og hyggelig måte. I 2012 skulle de ulike regionale juryene ha ekstra oppmerksomhet rundt spisestedenes evne til å formidle historier eller opplysninger om råvarene som brukes, om opphav til rettene, kanskje med en historie til. Presentasjon av maten ved bruk av norsk menyspråk og bruk av norske navn på rettene er også vektlagt.

Juryen mener at samtlige restauranter i Norge skal ha fokus på bruk av norsk når maten presenteres enten skriftlig eller muntlig til norsktalende spisegjester. Det er unødvendig å ty til fransk, maten blir ikke bedre eller mer forståelig av den grunn.

Ganefart arrangeres av Landbruks- og matdepartementet i samarbeid med Norges Bygdekvinnelag og Innovasjon Norge.

(Kilde: Landbruks- og matdepartementet)