Omkamper i landbrukspolitikken
Den nye Solbergregjeringa peker nok en gang på liberalisering og frihet som løsningen for landbruket. – Dette gir den motsatte effekten av hva regjeringa hevder er målet deres. Vi trenger ei regjering som vil satse på landbruket som ei framtidsnæring. Da må regjeringa vise vilje og ha en politikk for å utnytte alle de gode mulighetene i jordbruket over hele landet, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.
I den nye regjeringserklæringa om landbruket er det lite satsing men desto flere omkamper med Stortinget.
- Samla sett er regjeringserklæringa veldig lite offensiv på vegne av ei næring som bidrar til trygg mat, kulturlandskap, sysselsetting og bosetting over hele landet. Vi hadde forventa ei aktiv innstilling til hva næringa faktisk bidrar med i dag og kan bidra med i framtida. Det virker som de tre partiene ikke har fått med seg at dette er ei hovednæring i distrikts-Norge og at matindustrien er Norges største fastlandsindustri, sier Lars Petter Bartnes.
- I erklæringa heter det også at landbrukspolitikken til regjeringa skal bygge på hva flertallet med de fire ikke-sosialistiske partiene stod bak i behandlingen av jordbruksmeldinga. I behandlingen av meldinga i våres skilte tvert imot disse fire partiene lag i mange, store saker. Det virker som regjeringa helt overser flertallet i Stortinget, sier Bartnes.
Vil liberalisere konsesjonsloven igjen
Regjeringa vil liberalisere konsesjonsloven, avvikle konsesjons- og boplikten på skogeiendommer, nedsette et lovutvalg for å samle alle lover som angår landbruk og ha en utredning for å avvikle odelsloven og grunnlovsvernet av odelsretten.
- Det er særlig utfordrende at regjeringa tar omkamper på endringer av lovverket som gjør at mange kan eie jord og skog i Norge, og som sikrer at jorda brukes til nettopp matproduksjon, påpeker Bartnes. – Veien til videre utvikling av næringa er ikke å legge til rette for at færre skal eie på bekostning av de mange. Det blir det ikke mer matproduksjon av, sier Lars Petter Bartnes.
Svart dag for pelsdyrnæringa
Det er bare ett år siden et flertall i Stortinget med H, FrP, KrF og Sp sikret fortsatt utvikling av næringa. Da er det utrolig at regjeringa går inn for ei styrt avvikling av pelsdyrnæringa fra nå og fram til årsskiftet 2024/25.
- Dette er et rent næringsforbud, og står i grell kontrast til regjeringas egen formulering i erklæringa om økt næringsfrihet. Det er svært alvorlig at regjeringa vil avvikle pelsdyrnæringa etter at regjeringspartiene Høyre og FrP selv gikk inn for en bærekraftig utvikling av næringa for kort tid siden, understreker Lars Petter Bartnes.