Ny runde for Det Norske Måltid

Av Per Ole Ranberg,
  • Tips en venn om denne siden

For femte år på rad skal de beste råvarene og matproduktene i Norge kåres.

Fra Det Norske Måltid 2011, programleder Arne Hjeltnes og Bondelagsleder Nils T. Bjørke, arkivfoto: Per Ole Ranberg.Konkurransen blir organisert etter samme lest som i fjor, med en deling av landet i Nordpå, Midti, Vestpå, Sørpå og Østpå.

En jury i hver region nominerer sine beste produkter inn til den nasjonale finalen. Vinnere skal kåres i fire klasser:

  • Årets fisk- og skalldyrprodukt,
  • Årets kjøttprodukt,
  • Årets ost,
  • Årets nyskaping

- Jeg har god tro på at det blir en oppfølger av fjorårets serie på TV2, sier prosjektleder Harald osa i Stiftelsen Norsk Matkultur. - Vi har som mål at folk skal kunne følge kåringen av vinnerne i et flott TV-show ettter først å ha bli kjent med de beste produktene og produsentene i hver landsdel gjennom fem regionale programmer.

Målsettingen er å øke etterspørselen etter norsk mat og drikke, skape stolthet over våre råvarer og heve omdømme for vår egen matproduksjon, heter det på hjemmesidene til Det Norske Måltid.

Hvem kan delta?

Produsenter av norske matprodukter kan delta med maksimum to produkter per kategori. (Les mer om kategorier under "Årets kategorier"). Vinnerprodukter fra 2011 kan ikke delta.

Krav til råvarer og produkter

Produktet skal være tilgjengelig og til salgs for den vanlige forbruker enten i butikk, gårdsmatutsalg, nettbutikk eller lignende. Produktet må komme fra eller være bearbeidet i den regionen den er nominert i. Sesongprodukter kan delta forutsatt at produktet kan fremskaffes til regional og nasjonal juryering som gjennomføres høsten 2012. Produkter som kun er tilgjengelig for storhusholdning kan ikke delta.

 

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere