Ny bok om kvinnebønder

Av Per Ole Ranberg,
  • Tips en venn om denne siden

Onsdag 5.juni inviteres det til boklansering og politikerdebatt på Litteraturhuset i Oslo.

2013 er et dobbelt hundreårsjubileum. Norsk Bonde- og Småbrukarlag (NBS) blir hundre år, og det er hundre år siden stemmerett for kvinner ble vedtatt. Kvinneutvalget i NBS vil bruke jubileumsåret til å få fram i lyset det store arbeidet kvinner gjør i norsk landbruk.

På boklansering onsdag 5. juni kl. 12-13:30 på Litteraturhuset i Oslo presenteres boka «Kvinnebønder» av Astrid Brekken, utgitt på Boksmia forlag og etter oppdrag fra Kvinneutvalget i NBS. Gjennom intervjuer og bilder møter vi 19 kvinnebønder og 2 reineiere, fra Finnmark til Agder. I tillegg inneholder boka fagartikler om norske kvinnebønder og om kvinnene i verdens landbruk.

I forbindelse med boklanseringa blir det politikerdebatt om kvinnebønder i norsk matproduksjon. Debattantene er Else May Botten stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet, Randi Wetterhus Krogstad, 2.kandidat for Hedmark Høyre og Per Olaf Lundteigen, stortingsrepresentant for Senterpartiet. Kari Bay Haugen vil lede debatten.

Program

 12:00-12:40 Astrid Brekken presenterer boka sammen med

  • kjøttprodusent og moltedronning Ann-Christine Theodorsen fra Nordland
  • andelsbonde Bente Pünther fra Hedmark                                                  ·      
  • blåbærbonde Gurine Seland fra Aust-Agder

12:40-12:50 Smak av småskalamat

12:50 -13:30 Kvinnebønder i norsk matproduksjon. Debatten ledes av Kari Bay Haugen og deltagerne er Else May Botten, Arbeiderpartiet, Randi Wetterhus Krogstad, Høyre og Per Olaf Lundteigen, Senterpartiet.

For mer informasjon kontakt:

Forfatter                                                                       Astrid Brekken, tlf. 91 11 91 74
Kvinneutvalget i Norsk Bonde- og Småbrukarlag        Hilde K. Mellum, tlf. 90 66 64 02 

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus
Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere