Nominér din kandidat til Årets unge bonde 2012

Av Guro Bjørnstad,
  • Tips en venn om denne siden

For tredje år på rad leter Norges Bygdeungdomslag, Nationen og McDonald’s etter årets unge bonde.

Kåringen av årets unge bonde er et viktig ledd i Norges Bygdeungdomslag (NBU), McDonald’s og Nationens samarbeid for å øke rekruttering og status til landbruket. I fjor kom det inn mer enn 250 forslag til unge bønder som er et godt forbilde for andre ungdommer.

– Skal vi opprettholde et norsk landbruk i fremtiden er det viktig at flere unge søker seg til grønne utdanninger. Vi håper at denne kåringen bidrar til å øke stoltheten blant unge bønder og at flest mulig engasjerer seg i jakten på årets unge bonde, sier Erik Krogrud, leder i NBU.

Kåres på Norges største landbruksutstilling
Nytt av året er at det kåres én finalekandidat fra hver landsdel, og den endelige vinneren kåres på Agroteknikk-messen på Lillestrøm 15. november. Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum leder juryen.

Skal inspirere andre
En undersøkelse Norstat gjennomførte i vår, på oppdrag fra Grønn utdanning, viste at en av to under 30 år mener en grønn utdanning gir mange muligheter i fremtiden. Fjorårets vinner av årets unge bonde, Elisabeth Holand fra Vestvågøy i Lofoten, er et levende eksempel på dette. Med egen gård med melk-, storfe- og potetproduksjon, har hun både deltatt aktivt i politikk og i lokalmiljøet i Nordland.

– Vi er sikre på det finnes flere unge bønder som Elisabeth der ute, og vi oppfordrer alle som kjenner en inspirerende bonde til å melde ham eller henne på i konkurransen, sier sjefredaktør i Nationen, Mari Velsand.

Slik nominerer du din kandidat:

  • - Gå inn på Grønnutdanning sin facebookside og fyll ut det enkle skjemaet som dukker opp, eller send e-post til aretsungebonde@gmail.com
  • - Du kan foreslå en eller flere venner, eller deg selv, som kandidat
  • - Skriv en kort begrunnelse for hvorfor din kandidat bør vinne og legg gjerne ved et bilde
  • - Kandidaten må være: under 35 år — et godt forbilde — og matprodusent
  • - Fristen for å melde på kandidater er: 22.10.2012

Les om Elisabeth Holand som ble årets unge bonde 2011 og Roar Grødeland som ble årets unge bonde i 2010.

 

Støtter felling innenfor ulvesona

Rovviltnemndene i Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold går inn for å ta ut tre revirer innenfor ulvesona under vinterens lisensjakt. – Nemndene tar ansvar og følger opp Stortingets politikk, sier Einar Frogner, rovviltansvarlig i styret i Norges Bondelag.

Kornet tørker bort på Romerike.

For seint for kornet

Årets kornavling kan bli om lag halvparten av det normale, mens mye av graset fortsatt kan berges.

Frokostseminar om Klimasmart Landbruk, 18. juni

Status og fremdrift for Klimasmart Landbruk

Klimasmart Landbruk er næringas viktigste fellessatsing for å redusere klimaavtrykket på norske gårdsbruk. Se opptak fra frokostseminar for å lære mer om prosjektet og videre arbeid fremover.

Nedbygging av matjord

Mindre matjord omdisponert i 2017

Ferske tall fra SSB viser at 4025 dekar dyrka mark matjord ble omdisponert til andre formål enn landbruk i 2017. Dette er en nedgang på nesten 2000 dekar fra i 2016.

Forholdstallet for kvote på kumelk økes fra 0,98 til 0,99

Etter ekstraordinære kvotedrøftinger for kumelk for 2018 mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Landbruks-og matdepartementet, ble man enige om å øke forholdstallet for disponibel kvote fra 0,98 til 0,99. Tørke og usikkerhet om fôrsituasjonen spilte inn på beslutningen.

Styret i årsmøtesalen

Nullvisjon for dårleg dyrevelferd

Norges Bondelag godtar ikkje dårleg dyrevelferd og vil ha nullvisjon for dyrevelferdssaker. Det inneber at regelverket på dyrevelferd skal følgjast på alle norske husdyrbruk.

Årsmøte 2018

Se opptak fra Bondetinget 2018

Norges Bondelag sitt årsmøte gikk av stabelen 6. og 7. juni på Lillehammer. Her kan du se opptak fra innledninger og debattene.

Lars Petter Bartnes

Bartnes gjenvalgt som leder i Norges Bondelag

Norges Bondelag samlet til årsmøte på Lillehammer 6. og 7. juni har i dag gjenvalgt Lars Petter Bartnes (49) som leder. Bjørn Gimming er gjenvalgt som 1. nestleder og Frøydis Haugen er gjenvalgt som 2. nestleder for organisasjonen.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere