Nominér din kandidat til Årets unge bonde 2012

Av Guro Bjørnstad,
  • Tips en venn om denne siden

For tredje år på rad leter Norges Bygdeungdomslag, Nationen og McDonald’s etter årets unge bonde.

Kåringen av årets unge bonde er et viktig ledd i Norges Bygdeungdomslag (NBU), McDonald’s og Nationens samarbeid for å øke rekruttering og status til landbruket. I fjor kom det inn mer enn 250 forslag til unge bønder som er et godt forbilde for andre ungdommer.

– Skal vi opprettholde et norsk landbruk i fremtiden er det viktig at flere unge søker seg til grønne utdanninger. Vi håper at denne kåringen bidrar til å øke stoltheten blant unge bønder og at flest mulig engasjerer seg i jakten på årets unge bonde, sier Erik Krogrud, leder i NBU.

Kåres på Norges største landbruksutstilling
Nytt av året er at det kåres én finalekandidat fra hver landsdel, og den endelige vinneren kåres på Agroteknikk-messen på Lillestrøm 15. november. Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum leder juryen.

Skal inspirere andre
En undersøkelse Norstat gjennomførte i vår, på oppdrag fra Grønn utdanning, viste at en av to under 30 år mener en grønn utdanning gir mange muligheter i fremtiden. Fjorårets vinner av årets unge bonde, Elisabeth Holand fra Vestvågøy i Lofoten, er et levende eksempel på dette. Med egen gård med melk-, storfe- og potetproduksjon, har hun både deltatt aktivt i politikk og i lokalmiljøet i Nordland.

– Vi er sikre på det finnes flere unge bønder som Elisabeth der ute, og vi oppfordrer alle som kjenner en inspirerende bonde til å melde ham eller henne på i konkurransen, sier sjefredaktør i Nationen, Mari Velsand.

Slik nominerer du din kandidat:

  • - Gå inn på Grønnutdanning sin facebookside og fyll ut det enkle skjemaet som dukker opp, eller send e-post til aretsungebonde@gmail.com
  • - Du kan foreslå en eller flere venner, eller deg selv, som kandidat
  • - Skriv en kort begrunnelse for hvorfor din kandidat bør vinne og legg gjerne ved et bilde
  • - Kandidaten må være: under 35 år — et godt forbilde — og matprodusent
  • - Fristen for å melde på kandidater er: 22.10.2012

Les om Elisabeth Holand som ble årets unge bonde 2011 og Roar Grødeland som ble årets unge bonde i 2010.

 

Ku på beite på Kjerringøy. Foto: VisualDays

Flere inn på eiersiden i Klimasmart Landbruk

Siden nyåret har åtte landbruksbedrifter- og organisasjoner gått inn som medeiere i prosjektet Klimasmart Landbruk. – Interessen og responsen har vært over all forventning, dette lover godt for næringas videre klimaarbeid, sier prosjektleder leder Tony Barman.

Svein Olav Thomassen og Kristina Hegge

To nye fylkesledere i Bondelaget

På fylkesårsmøtene i 2018 ble Kristina Hegge valgt som ny leder av Oppland Bondelag og Svein Olav Thommasen valgt som ny leder av Troms Bondelag.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere