Meld interesse for salg av kumelkkvote fra 2. januar.

Av Guro Bjørnstad,
  • Tips en venn om denne siden

Som følge av avtalen om melkekutt som Norges Bondelag og regjeringa inngikk i høst, åpnes det for salg av kumelkekvoter til staten 2. januar 2020.

Som en del av avtalen ble det bestemt at staten kjøper ut inntil 40 millioner liter kumelkkvote. Det er satt av 200 millioner kroner til dette utkjøpet. Resten av melkeoverskuddet skal reduseres ved forholdstall, altså at alle melkebønder får produsere prosentvis likt mindre melk.

Norske melkebønder må redusere melkemengden med nesten 100 millioner liter etter at det fra 2021 ikke lenger kan gis støtte til eksport av Jarlsberg og andre oster. Dette som følge av WTO-regler.

Det er Landbruksdirektoratet som administrerer ordningen og utkjøpet. Dette er verdt å merke seg:

  • Oppkjøpsordningen går etter «først til mølla»-prinsippet. I de regionene hvor det er større interesse for å selge kvote enn regionens andel av de 40 mill. literne som skal selges, blir det altså de som meldte sin interesse først som får selge til staten til den fastlagte prisen.
  • Kvoteeier kan selge hele eller deler av grunnkvoten. Minimum 80 prosent av kvotemengden som selges må selges til staten, til fastlagt pris. Denne prisen varierer fra region til region utfra markedspris. Inntil 20 prosent av kvotemengden som selges, kan selges på det private markedet.
  • Kvotesalget foregår i to trinn. Først melder kvoteeier Landbruksdirektoratet hvor stort kvotevolum som ønskes solgt til staten. Når Landbruksdirektoratet har mottatt denne påmeldingen for å delta i oppkjøpsordningen, og man er innenfor kvotemengden som er avsatt i produksjonsregionen, vil man få beskjed fra Landbruksdirektoratet om å sende inn selve søknaden om salg av grunnkvote. Frist er 31/3-2020. Kvotemengden som meldes inn i trinn 1 er ikke bindende. Det er først når søknaden sendes i trinn 2 at volumet er bindende.
  • Salg av grunnkvote får virkning fra 1. januar 2021. De som selger nå, kan altså produsere i hele 2020. Oppgjør for kvotesalget er planlagt i januar 2021.

For geitemelkkvoter gjelder den ordinære kjøp/salgsordningen med anledning til å selge 80 prosent privat og 20 prosent til Staten. Her er frist for innmelding 1. august 2020.

Les mer om salg av melkekvoter, og om hvordan du søker hos Landbruksdirektoratet.
Landbruksdirektoratet har også en veiledning som er nyttig.

Kontaktperson for kvoteordninga for melk i Norges Bondelag er Anders Huus. 

Fakkeltog og folkemøte mot regjeringas rovdyrforvaltning

Nyttårsaften overprøvde regjeringa rovviltnemndenes beslutning om å ta ut tre ulveflokker i ulvesona. Denne overkjøringa av rovviltnemdene må ta slutt, og Stortingets vedtak må følges! Den 22. januar sees vi på Bjørkelangen.

Grüne Woche (IGW) 2020: Rekruttering på dagsorden

BERLIN: Hvordan få flere unge til å velge en fremtid innen mat- og restaurantbransjen, og hvem vinner BU-prisen 2020? Det er noe av det som står på programmet i forbindelse med åpningen av IGW i Berlin.

Rekordmange påmeldte Øko2020

Norges første økologiske kongress har over 375 påmeldte. -Vi merker at stadig flere, spesielt unge, er opptatt av hvordan maten produseres, kortreist mat og økologisk landbruk, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Landbrukspodden Panengstuen

Landbrukspodden om framtida for Nortura

De siste årene har vært preget av svake resultater for Nortura. Høsten 2019 fikk samvirket ny sjef, og vi lurer på hva hun skal gjøre for å snu skuta?

Dette skjer i Norges Bondelag

Fredag
31
januar

Bonden og nasjonal kriseberedskap

Landbrukets Hus, Hollendergata 5, Oslo
Tirsdag
04
februar

AU-møte

Landbrukets hus
Onsdag
05
februar

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere