Listhaug foreslår alkoholsalg fra nisjeprodusenter

Av Marthe Haugdal,
  • Tips en venn om denne siden

Regjeringen vil sende på høring forslag om å legge til rette for alkoholsalg direkte fra norske nisjeprodusenter.

Mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug under åpningen av Grüne Woche i Berlin.

Et forslag om å endre alkohollovens bestemmelser som utnytter det antatte handlingsrommet for salg av alkoholholdige varer over 4,7 volumprosent som ikke er omfattet av EØS-avtalen blir sendt på høring i løpet av våren. Det vil si  eplesider, pæresider og andre gjærede drikker basert på frukt og bær, og også øl-lignende drikker basert på andre råvarer enn malt.

- For ciderprodusentene kan dette være en mulighet til å nå bedre ut til markedet, forutsatt at dette ikke svekker dagens monopolordning. Ved å åpne for alkoholsalg kan det være lettere for nisjeprodusentene å komme inn på markedet, spesielt i reiselivssammenheng. Dersom dette blir tillatt kan for eksempel ciderprodusenter selge produktene sine direkte fra gården, noe som kan bidra til at den lokale drikken får bli en større del av opplevelsen, på lik linje med lokalmat, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus
Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere