Tirsdag formiddag ble de nye nordiske kostholdsrådene lagt fram. Når det gjelder rødt kjøtt er anbefalingene at man bør spise maks 350 gram i uken. Men vi bør spise langt mindre enn dette når vi ser kosthold i sammenheng med miljøhensyn, heter det i rapporten.

– Å redusere anbefalt mengde rødt kjøtt fra 500 gram til 350 gram i uken frykter vi kan gå ut over norsk sjølforsyning. At rapporten anbefaler ytterligere reduksjon, vil føre til mindre bruk av lokale ressurser og dårligere fordeling av produksjonen. Dette vil endre det landbruket vi kjenner til i dag, sier Gimming.

Blir forslagene tatt til følge frykter Norges Bondelag at det vil føre til mer import.

Tar ikke med hele bredden av bærekraft

Forslagene til de nye nordiske kostholdsrådene tar ikke inn hele bredden av bærekraft,og legger heller ikke vekt på positive effekter fra landbruket, som karbonopptak og biologisk mangfold fra beitebruk.

– Skal man først innlemme bærekraft må hele bredden inn. Både økonomisk, sosial og miljømessig. Og man må ta utgangspunkt i lokale forhold, sier Gimming.

Han viser til at den svenske regjeringen nå har sagt at de venter ett år med sine oppdateringer, og at kostholdsrådene tilpasses lokale forhold.

– Dette mener vi den norske regjeringen nå også må gjøre.

Bjørn Gimming

Beredskap

Det tørre været den siste tiden, spesielt på Østlandet, har vist oss at det å ha en løpende norsk matproduksjon på de ressursene vi har tilgengelig er viktig.

– Norge har de ressursene vi har. Det er i hovedsak gras og beite. Klimaendringene og tørken vi ser nå viser at vi er nødt til å utnytte ressursene til å produsere det vi kan. Det er også beredskap i praksis. Norge har et ansvar for å produsere det vi trenger til enhver tid, sier Gimming.

Den nylig framlagte raporten fra totalberedskapskommisjonen understreker at vi bør produsere så mye som mulig basert på norske råvarer. Det står i skap motsetning til kostholdsanbefalingene som ble lagt fram i dag.