Da skal vinnerne av den nyetablerte matprisen Embla offentligjøres i København. Prisutdelingen skjer i forbindelse med arrangementet «Better Food for More People» under Copenhagen Cooking.

De nordiske bondeorganisasjonene står bak prisen der målet er å styrke en felles nordisk matidentitet og -kultur, og samtidig øke interessen for nordisk mat utenfor Norden.

Det er ingen tvil om at kandidatene fra de nordiske landene holder en høy kvalitet og at konkurransen for å vinne frem er hard. Likevel har jurymedlem og leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, tro på norske vinnersjanser.

- Norge har helt klart gode vinnersjanser i flere av kategoriene med våre gode produsenter av både råvarer, foredling og formidling! sier Lars Petter Bartnes.

Sterke finalister

Det er nominert kandidater fordelt på syv kategorier fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og Færøyene, i tillegg til Ålandsøyene.

De som kjemper om å nå helt til topps fra Norge er:

1. Tingvollost - Årets mathåndverker (Møre og Romsdal)

2. Fjellgris fra Valdres, Stølsvidda - Årets råvareprodusent (Hedmark og Oppland)

3. North Sea Salt Works - Årets matgründer (Møre og Romsdal, øya Gossen)

4. Geitmyra matkultursenter - Årets mat til barn og unge (Oslo)

5. Matmagasinet NORD - Årets matformidler (Oslo)

6. Røros ved Rørosmat Ba og Destinasjon Røros - Årets matdestinasjon (Trøndelag)

7. Hurtigruten - Årets mat til mange (Troms)

En felles nordisk jury vil avgjøre hvem som går av med seieren i de ulike klassene. Den norske juryen består av kokk Even Ramsvik, redaktør Anya Seeberg Liaaen, Matmagasinet Nord og Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelaget.