-Gjør et veldig sterkt inntrykk
På Østlandet er det tidenes kornavlinger. På Vestlandet og i Nord-Norge har uvanlig mye regn preget sommeren. Der er situasjonen alvorlig for matproduksjonen.
Denne uken har ledelsen i Norges Bondelag dratt til to av fylkene som er rammet av en svært nedbørsrik sommer, Møre og Romsdal og Nordland. Der fikk de høre om og se konsekvensene nedbøren hatt på årets avlinger så langt.
Råtner på rot
-Det gjør et veldig sterkt inntrykk å se hvordan store områder nå har alvorlige problemer på grunn av nedbøren, sier generalsekretær Sigrid Hjørnegård. Sammen med organisasjonssjef Astrid Solberg var hun på besøk i Sandnessjøen. Der så de at graset råtnet på rot og hørte bekymringen fra flere bønder om frykt for avlingsreduksjon fordi førsteslåtten mange steder ennå ikke er i hus. Dermed øker behovet for kraftfôr som for tiden er svært kostbar.
Nå trengs det opphold slik at jorda tørker opp og slåtten kan tas.
- Det må skje noe i løpet av et par uker, slik at det blir skikkelig tørket opp sånn at det går an å kjøre utpå jordene og høste, sier Sigrid Hjørnegård.
Fylkesleder i Nordland Bondelag, Trond Bjørkås, mener det er var viktig at Hjørnegård og Solberg kom.
-Norge er et langstrakt land. Nå har de sett hvilke forhold bøndene i denne landsdelen har for tiden. Det står i sterk kontrast til hvordan det for eksempel er på Østlandet for tiden, sier Bjørkås.
Dokumenter skadene
Været får man ikke gjort noe med, men bønder i områder som er preget av mye nedbør bør dokumentere skaden i forbindelse med søknad om tilskudd ved produksjonssvikt.
- Dokumenter avlingsskadene allerede nå ved å ta bilder, og kontakt landbrukskontorene, som har ansvaret for at bøndene får de tilskudd de skal ha, hvis du lurer på noe, sier Astrid Solberg, organisasjonssjef i Norges Bondelag.
Hun oppfordrer bønder til å samles for å prate om både frustrasjoner og løsninger.
- Å dele frustrasjoner kan bidra til å lette på trykket, samtidig som bønder kan hjelpe hverandre med smarte tips og triks i tilfeller det er NOE man kan gjøre for eksempel for å komme utpå for å få høsta avlingen, sier Solberg.
NLRs fagfolk har mye kompetanse, kommunal landbruksforvaltning er rett sted for informasjon om ordningen «tilskudd ved produksjonssvikt» (tidligere avlingsskadeerstatning).
Vått og kritisk
-Det gjør sterkt inntrykk å møte fortvila bønder som kjenner på konsekvensene av en vekstsesong med altfor mye vann og lave temperaturer, sier Bodhild Fjelltveit, 2.nestleder i Norges Bondelag. Torsdag var hun på befaring i Møre og Romsdal for å se og høre fra bønder sammen med Simen Solbakken, assisterende næringspolitisk sjef i Norges Bondelag.
Sammen med blant andre fylkesleder i Møre og Romsdal, Konrad Kongshaug, var de på gardsbesøk hos melkebonde Hilde Kjersem Kolberg på Skarset i Hustadvika. Der vasser kyrne i gjørme og traktoren står parkert på grunn av våt jord.
- Noen begynner å gå fra kritisk til krise. Mange har ikke fått opp alt de skal, og nå venter mange på andreslåtten. Kvaliteten på den begynner å forringes også, sier Konrad Kongshaug.