EU vil innføre lov om god handelsskikk

Av Elisabeth Sæther,
  • Tips en venn om denne siden

ost

EU-kommisjonen la denne uka fram forslag om en lov om god handelsskikk som skal gi mer rettferdig konkurranse i dagligvaresektoren og styrke bondens inntektsgrunnlag. – Stortinget bør la seg inspirere, mener Bondelaget.

Det er ikke bare i Norge at matmakt er et hett tema. EU-kommisjonen har nylig foreslått et nytt EU-direktiv for å hindre urettferdig handelspraksis mellom leverandører og dagligvarekjeder og styrke bondens inntektsgrunnlag i verdikjeden for mat.
 

- Forslaget er svært positivt. En lov om god handelsskikk løser ikke alle utfordringer, men tilfører mer ryddighet i forholdet mellom leverandørene og dagligvarekjedene. Det er det dessverre behov for, også i Norge, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.
 

Kommisjonens forslag er en minimumsstandard for medlemslandene. Direktivet regulerer flere forhold i forhandlingene og avtaler mellom leverandør og dagligvarekjede, herunder ensidige kontraktsendringer, avbestillinger eller endringer av bestillinger i siste liten og sen innbetaling for lett bedervelige matvarer. Kommisjonen vil også opprette et eget ombud eller et uavhengig handelstilsyn i medlemslandene som skal overse at regelverket følges. Regelverket gjelder forholdet mellom små og mellomstore leverandører og store dagligvarekjeder.
 

Lov om god handelsskikk skal behandles i Stortinget

Flere offentlige utvalg har tidligere fastslått at det er behov for en slik lov i Norge, og et forslag ble utarbeidet allerede i 2013. I 2015 besluttet imidlertid regjeringa å legge lovforslaget i en skuff. Arbeiderpartiet har nå fremmet et eget representantforslag om å innføre lov om god handelsskikk. Bondelaget håper forslaget oppnår flertall i Stortinget.
 

- Mens EU tar tak, har i realiteten lite skjedd her hjemme bortsett fra at kjedemakta har økt. Lovforslaget er ferdig utredet og det er absolutt ingenting å vente på, sier Bartnes.
 

Den 19. april inviterer næringskomiteen på Stortinget til åpen høring om Arbeiderpartiets matmaktforslag.

Stortinget

Stortingshøring om matmaktlov

- Det er på høy tid å innføre lov om god handelsskikk, sa Norges Bondelag under en åpen høring om matmakt på Stortinget. Arbeiderpartiet har foreslått å innføre matmaktloven som regjeringa la i skuffen for tre år siden.

mTr

Serverte frokost til stortingspolitikerne

Politikere fra de fleste norske partiene møtte opp på Bondelagets årlige frokost foran Stortinget. Kvalitet, verdiskaping og forutsigbarhet i landbrukspolitikken var noen av stikkordene fra de som holdt appeller.

Åpen Gård på Facebook

Bli med på Åpen Gård på Facebook!

Fredag 20. april gjentar vi suksessen fra i fjor, og arrangerer Norges største Åpen Gård på Facebook. Arrangementet gir oss mulighet til å vise norsk landbruk fram på sitt beste i forkant av årets jordbruksoppgjør. Skal vi lykkes trenger vi din hjelp!

Lars Petter Bartnes og Leif Forsell

Forventer kraftig inntektsnedgang for bonden

Den norske bonden kan forvente en inntektsnedgang på 14 500 kroner fra 2016 til 2018. Det viser ferske tall fra Budsjettnemda for jordbruket. – Alvorlig for framtida til norsk matproduksjon og et krevende utgangspunkt for årets jordbruksforhandlinger, mener Bondelaget.

Sau på beite

Åpner for etterregistrering

Landbruksdirektoratet åpner for at foretak som ikke har ført opp dyr på beite/utmarksbeite i søknad om produksjonstilskudd for 2017 nå kan etterregistrere disse opplysningene innen 25.4.2018 og få utbetalt tilskudd.

Marte Bogstad fikk god hjelp til fjøsstellet. Foto: NBU.

Ungdomspolitikere på fjøsbesøk

​​​​​​​Nærmere tjue topptillitsvalgte fra ungdomspartiene fikk en smakebit på unge bønders hverdag da de hjalp til med fjøsstellet på Smedstad gård.

Gjerpen og Solum Bondelag

Kjempar om å bli Årets lokallag

Dei 18 lokallaga som kjempar om den gjeve tittelen Årets lokallag i Norges Bondelag, er no klare. Her kan du sjå kven dei nominerte er.

Fjorårets vinnere.

Kjenner du en Askeladd?

Vi leter etter en kreativ bygdegründer til årets Askeladdpris. Prisen som går til unge etablerere på bygda er i år økt til hele 50 000 kroner.

Frøydis Haugen i Malawi

Varmt møte mellom malawiske og norske bønder

Landbruket i Malawi liknar ikkje mykje på vårt landbruk. Men ein ting har bøndene i dei to landa til felles: Bekymringa for vêret. For bonden frå Bergen vart det uvant å gå rundt og håpe på regn, då ho nyleg besøkte Malawi.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
26
April

Jordbruksoppgjeret 2018: Overlevering av jordbrukets krav

Landbruks- og matdepartementet
Fredag
04
Mai

Jordbruksoppgjeret 2018: Overlevering av statens tilbod

Landbruks- og matdepartementet
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere