Er dette Norges lengste broderkjede?

Publisert 20.05.2014
  • Tips en venn om denne siden

De utallige oppmøtte bønder, bygdeungdom og matglade nordmenn markerte grunnlovsjubileet med en broderkjede før de satte kursen mot Stortinget.

Eidsvoll 2014 markerte sammen med NRK P1 Grunnlovens 200 år med en broderkjede, for å gjenta det eidsvollmennene gjorde på Eidsvoll i 1814.

Med eden «Evig og tro til Dovre faller» viste eidsvollsmennene sitt sterke samhold.

Klokken 11:50 ljomet «Evig og tro til Dovre faller» ut gjennom bakgården til Landbrukets Hus og over store deler av Grønland og Bjørvika. I dag, 200 år etter, er Norges kanskje lengste broderlenke med hundrevis av bønder, bygdeungdom og matglade nordmenn er et faktum!

12:45 går opptoget til Stortinget.

- Kjære stolte matprodusenter, matkonsumenter, forkjempere for norsk landbruk, bygder og næringsliv. Kjære ansvarlige samfunnsborgere. Velkommen til by’n. Trivelig å sjå dokk, sa Bondelagets 1. nestleder Kristin Ianssen i en appell til de oppmøtte.

- Vi samles for å vise norske politikere og hele det norske folk at vår matproduksjon står på spill. Vi har skoa på og vet hvor dem trykker. Dessuten kan vi lese. Regjeringa har skrevet at de har mål om økt matproduksjon, lønnsomhet, variert bruksstruktur og rekruttering. Har de glemt å lese sine egne vedtak?

- Vi vil ha all jord i bruk, vi vil ha bærekraftig og klimasmart matproduksjon. Bruk av gras, korn og beiter skal være vårt særpreg. Listhaug gir oss en politikk som er bra for skibsfarten. Mer soya over de 7 hav!

- Vi hever oss over Sylvi og mindretallsregjeringen. Nå går vi til Stortinget og gir klar bekjed, avsluttet Ianssen.

Ku på beite på Kjerringøy. Foto: VisualDays

Flere inn på eiersiden i Klimasmart Landbruk

Siden nyåret har åtte landbruksbedrifter- og organisasjoner gått inn som medeiere i prosjektet Klimasmart Landbruk. – Interessen og responsen har vært over all forventning, dette lover godt for næringas videre klimaarbeid, sier prosjektleder leder Tony Barman.

Svein Olav Thomassen og Kristina Hegge

To nye fylkesledere i Bondelaget

På fylkesårsmøtene i 2018 ble Kristina Hegge valgt som ny leder av Oppland Bondelag og Svein Olav Thommasen valgt som ny leder av Troms Bondelag.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere