En stolt Embla-vinner

Av Anne C. Wangberg,
 • Tips en venn om denne siden

Alle norske nominerte til Embla-prisen 2017

Geitmyra Matkultursenter i Oslo er den beste nordiske aktøren som jobber med mat til barn og unge. De gikk helt til topps i konkurransen om å få matprisen Embla 2017.

- Jeg er kjempe glad og veldig stolt. Prisen er viktig fordi vi må gi ungene kunnskap og mulighet til å ta kloke og bærekraftige matvalg. Det gir gode konsekvenser for dem og for alle rundt, sier May Britt Stormoen, undervisningsansvarlig ved Geitmyra

.Det var H.K.H. Prinsesse Marie av Danmark som delte ut prisen til Geitmyra. Prinsessen (t.v. på bildet uner) tok seg en prat med May Britt Stormoen og datteren Lois (9) etter prisoverrekkelsen,

Embla er en ny felles nordisk matpris som hyller det ypperste i det nordiske kjøkken.  Prisen ble delt ut for første gang torsdag 24.august i København Rådhus.

Kveldens store vinner

Kvelden store vinner ble Færøyene som fikk tre priser. Jurymedlem og kokk Even Ramsvik var imponert.

- Først og fremt er jeg stolt og glad på vegne av Geitmyra. Det var mange sterke kandidater i hver kategori, og det er beundringsverdig å se hva Færøyene har fått til. Jeg vet det er mye bra i Norge, og jeg er sikker på at vi vil hevde oss sterkt i årene som kommer, sier Ramsvik.

Ser frem mot 2019

Prisen er den første matpris noensinne som er blitt utdelt på tvers av alle de nordiske landene. Den setter fokus på råvarer, produksjonsmetoder og alle de som på ulikt vis er med på å formidle nordisk mat. Seks nordiske landbruksorganisasjoner står bak prisen, som støttes økonomisk av Nordisk Ministerråd. Prisen er etablert for å styrke den nordiske matidentitet og kultur og vil bli delt ut hvert annet pr.

- Hver nominert var verdige kandidater og representanter for norske matprodusenter og matformidlere. Jeg håper at opprettelsen av Embla vil styrke samarbeid mellom de nordiske landene, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Embla består av syv priser der en nasjonal jury i hvert nordisk land har nominert sine kandidater. I København har en felles nordisk jury avgjort hvem som vant Embla-prisene.

De syv vinnerne av Embla-prisen 2017 er:

 • Geitmyra Matkultursenter for Nordisk mat til barn og unge 2017 (Norge)

 • Leif Sørensen, Fish Chips, for Nordisk mathåndverker 2017 (Færøyene)

 • Dimunargardur for Nordisk råvareprodusent 2017 (Færøyene)

 • Annika Unt for Nordisk mat til mange 2017 (Sverige)

 • Michael Björklund, Smakbyn, for Nordisk matformidler 2017 (Sverige)

 • Heimablidni for Nordisk matdestinasjon 2017 (Færøyene)

 • Thomas Snellmann for Nordisk matgründer 2017 (Finland)

  De nominerte fra Norge var Tingvollost, Fjellgris fra Valdres (Stølsvidda), North Sea Salt Works, Geitmyra matkultursenter, Matmagasinet NORD, Røros ved Rørosmat Ba og Destinasjon Røros og Hurtigruten.

   

   

Relaterte lenker

Stortinget

Stortingshøring om matmaktlov

- Det er på høy tid å innføre lov om god handelsskikk, sa Norges Bondelag under en åpen høring om matmakt på Stortinget. Arbeiderpartiet har foreslått å innføre matmaktloven som regjeringa la i skuffen for tre år siden.

mTr

Serverte frokost til stortingspolitikerne

Politikere fra de fleste norske partiene møtte opp på Bondelagets årlige frokost foran Stortinget. Kvalitet, verdiskaping og forutsigbarhet i landbrukspolitikken var noen av stikkordene fra de som holdt appeller.

Åpen Gård på Facebook

Bli med på Åpen Gård på Facebook!

Fredag 20. april gjentar vi suksessen fra i fjor, og arrangerer Norges største Åpen Gård på Facebook. Arrangementet gir oss mulighet til å vise norsk landbruk fram på sitt beste i forkant av årets jordbruksoppgjør. Skal vi lykkes trenger vi din hjelp!

ost

EU vil innføre lov om god handelsskikk

EU-kommisjonen la denne uka fram forslag om en lov om god handelsskikk som skal gi mer rettferdig konkurranse i dagligvaresektoren og styrke bondens inntektsgrunnlag. – Stortinget bør la seg inspirere, mener Bondelaget.

Lars Petter Bartnes og Leif Forsell

Forventer kraftig inntektsnedgang for bonden

Den norske bonden kan forvente en inntektsnedgang på 14 500 kroner fra 2016 til 2018. Det viser ferske tall fra Budsjettnemda for jordbruket. – Alvorlig for framtida til norsk matproduksjon og et krevende utgangspunkt for årets jordbruksforhandlinger, mener Bondelaget.

Sau på beite

Åpner for etterregistrering

Landbruksdirektoratet åpner for at foretak som ikke har ført opp dyr på beite/utmarksbeite i søknad om produksjonstilskudd for 2017 nå kan etterregistrere disse opplysningene innen 25.4.2018 og få utbetalt tilskudd.

Marte Bogstad fikk god hjelp til fjøsstellet. Foto: NBU.

Ungdomspolitikere på fjøsbesøk

​​​​​​​Nærmere tjue topptillitsvalgte fra ungdomspartiene fikk en smakebit på unge bønders hverdag da de hjalp til med fjøsstellet på Smedstad gård.

Gjerpen og Solum Bondelag

Kjempar om å bli Årets lokallag

Dei 18 lokallaga som kjempar om den gjeve tittelen Årets lokallag i Norges Bondelag, er no klare. Her kan du sjå kven dei nominerte er.

Fjorårets vinnere.

Kjenner du en Askeladd?

Vi leter etter en kreativ bygdegründer til årets Askeladdpris. Prisen som går til unge etablerere på bygda er i år økt til hele 50 000 kroner.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
26
April

Jordbruksoppgjeret 2018: Overlevering av jordbrukets krav

Landbruks- og matdepartementet
Fredag
04
Mai

Jordbruksoppgjeret 2018: Overlevering av statens tilbod

Landbruks- og matdepartementet
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere