En stolt Embla-vinner

Av Anne C. Wangberg,
 • Tips en venn om denne siden

Alle norske nominerte til Embla-prisen 2017

Geitmyra Matkultursenter i Oslo er den beste nordiske aktøren som jobber med mat til barn og unge. De gikk helt til topps i konkurransen om å få matprisen Embla 2017.

- Jeg er kjempe glad og veldig stolt. Prisen er viktig fordi vi må gi ungene kunnskap og mulighet til å ta kloke og bærekraftige matvalg. Det gir gode konsekvenser for dem og for alle rundt, sier May Britt Stormoen, undervisningsansvarlig ved Geitmyra

.Det var H.K.H. Prinsesse Marie av Danmark som delte ut prisen til Geitmyra. Prinsessen (t.v. på bildet uner) tok seg en prat med May Britt Stormoen og datteren Lois (9) etter prisoverrekkelsen,

Embla er en ny felles nordisk matpris som hyller det ypperste i det nordiske kjøkken.  Prisen ble delt ut for første gang torsdag 24.august i København Rådhus.

Kveldens store vinner

Kvelden store vinner ble Færøyene som fikk tre priser. Jurymedlem og kokk Even Ramsvik var imponert.

- Først og fremt er jeg stolt og glad på vegne av Geitmyra. Det var mange sterke kandidater i hver kategori, og det er beundringsverdig å se hva Færøyene har fått til. Jeg vet det er mye bra i Norge, og jeg er sikker på at vi vil hevde oss sterkt i årene som kommer, sier Ramsvik.

Ser frem mot 2019

Prisen er den første matpris noensinne som er blitt utdelt på tvers av alle de nordiske landene. Den setter fokus på råvarer, produksjonsmetoder og alle de som på ulikt vis er med på å formidle nordisk mat. Seks nordiske landbruksorganisasjoner står bak prisen, som støttes økonomisk av Nordisk Ministerråd. Prisen er etablert for å styrke den nordiske matidentitet og kultur og vil bli delt ut hvert annet pr.

- Hver nominert var verdige kandidater og representanter for norske matprodusenter og matformidlere. Jeg håper at opprettelsen av Embla vil styrke samarbeid mellom de nordiske landene, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Embla består av syv priser der en nasjonal jury i hvert nordisk land har nominert sine kandidater. I København har en felles nordisk jury avgjort hvem som vant Embla-prisene.

De syv vinnerne av Embla-prisen 2017 er:

 • Geitmyra Matkultursenter for Nordisk mat til barn og unge 2017 (Norge)

 • Leif Sørensen, Fish Chips, for Nordisk mathåndverker 2017 (Færøyene)

 • Dimunargardur for Nordisk råvareprodusent 2017 (Færøyene)

 • Annika Unt for Nordisk mat til mange 2017 (Sverige)

 • Michael Björklund, Smakbyn, for Nordisk matformidler 2017 (Sverige)

 • Heimablidni for Nordisk matdestinasjon 2017 (Færøyene)

 • Thomas Snellmann for Nordisk matgründer 2017 (Finland)

  De nominerte fra Norge var Tingvollost, Fjellgris fra Valdres (Stølsvidda), North Sea Salt Works, Geitmyra matkultursenter, Matmagasinet NORD, Røros ved Rørosmat Ba og Destinasjon Røros og Hurtigruten.

   

   

Relaterte lenker

Ole Laurits Lønnum, konsernsjef i Landkreditt

Vil hjelpe tørkerammede bønder

Landkreditt Bank har flere råd til de som frykter de vil slite med framover på grunn av tørken. – Vi vil strekke oss langt for å hjelpe tørkerammede bønder, sier konsernsjef i Landkreditt, Ole Laurits Lønnum.

Lars Petter Bartnes

Jordbruket ber regjeringen om krisepakke

Tørken over store deler av Norge får store konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Halmballer blir verdifullt fôr i år.

Formidling av halm og grovfôr

Felleskjøpet og TINE etablerer nå et felles fagteam for å håndtere henvendelsene i de ulike tjenestene for formidling av grovfôr. Her er en oversikt over hvem som formidler kjøp og salg av grovfôr og halm.

Illustrasjonsbilde gård

Generasjonsskifte på gården

Om sommeren, når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Halmberging. Foto: Åsmund Langeland

Åtte tips om halmpressing

Treskinga er så vidt i gang, og kornbønder oppfordres til å ikke kutte halmen, slik at den kan brukes til fôr. Her er tips som får halmen fra jordet til fôrbrettet.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere