- Dette er viktig, for vi trenger jo mat!

Av Guro Bjørnstad,
  • Tips en venn om denne siden

Tilbakemeldingen på Kongsvinger stasjon var klar: de trenger bonden. Bønder har vært i aksjon over hele landet i dag.

Hensikten med markeringen var å minne folk om betydningen av norske bønder og norske råvarer.

Og hedmarksbøndene fikk godt gehør. Kristin B. Andersson roste initiativet overfor Trond Trovåg fra Eidskog Bondelag:

- Dette er viktig, for vi må jo ha mat! Og jeg betaler heller litt mer for maten og får norsk kvalitet, enn å kjøpe den type billigprodukter som vokser fram i utlandet, sa Andersson, og viste blant annet til kjeder som Eurocash og amerikansk billigmat.

I Vestfold fikk pendlerne med seg yoghurt og lesestoff på toget i morges. Her fra Tønsberg stasjon.

I Østfold møtte bøndene folket på togstasjoner, fergekai og shoppingsentre. De opplever at mange forbrukere støtter vår sak og ønsker at vi fortsatt skal produsere mesteparten av vår egen mat her i Norge. Bildet er fra fergekaia i Moss.

På Drammen og Hokksund togstasjon delte Buskerudbønder ut potetgull laget på norske råvarer og informasjon om hva arbeidet bønder gjør betyr for Norges befolkningen.

Rogalandsbøndene møtte folket på kjøpesenteret Kvadrat.

I Oppland har bøndene møtt folket med et klart budskap: Budskapet fra bøndene er klart:  Norge trenger bonden. Det handler om matproduksjon og beredskap, klima, arbeidsplasser, kulturlandskap, bosetting og mye mer. Opplandsbøndene deler ut brosjyre, et landbruksprodukt og god anledning til å snakke om landbruk og matproduksjon.

Akershusbøndene deltok på Norges Bondelag sin markering foran Stortinget. Les egen sak.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere