Nils T. Bjørke skeptisk til ny dagligvareavtale.

Avtalen, som ble kjent i dag, gir Norgesgruppen kontroll over 60 prosent av Icas distribusjon. I tillegg overtar de Icas forhandlinger og innkjøp.

Til Aftenposten.no kaller Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan avtalen for en «utrolig dårlig deal for norske forbrukere».

Norgesgruppen eier blant annet kjedene Spar, Kiwi, Meny og Joker. Med den nye avtalen vil de ha en forhandlingsmakt på over 50 prosent når de skal bli enige med store leverandører som blant annet Gilde og Stabburet. Konkurransetilsynet har sagt at de er bekymret for at dette vil føre til høyere priser og dårligere utvalg av matvarer. Også landbruksministeren er skeptisk til avtalen.    

I likhet med Rema-Reitan mener lederen i Norges Bondelag, Nils T Bjørke, at Konkurransetilsynet må ta tak i saken.

- Vi merker oss at konkurransedirektør Christine Meyer har utrykt bekymring over at Norgesgruppen tar over innkjøp og distribusjon for konkurrenten ICA. Men her holder det ikke med bekymringer. Dette er en viktig syretest om Konkurransetilsynet bryr seg tilstrekkelig om maktforhold i dagligvareleddet, sier Bjørke. 

Norges Bondelag mener denne saken viser at utviklingen Matkjedeutvalget dokumenterte i forhold til uheldig maktkonsentrasjon, akselererer i negativ retning.

- En slik maktkonsentrasjon vil gå på bekostning av pris og mangfold. Vi er enige med Ole Robert Reitan at dette vil ramme forbruker, men det vil og ramme bønder og matprodusenter. Her er bønder og forbruker i samme båt. Det blir færre som bestemmer hva forbruker skal spise og hva bonden skal dyrke, sier Nils T Bjørke.

 Av: Ole Marius Sandmo