Bondelaget søker bondelagskokk 2013-2014

Av ,
  • Tips en venn om denne siden

Søker engasjerte kokker som brenner for norske råvarer og norsk landbruk.Nåværende bondelagskokk, Kurt Sverre Øraas, er med i juryen
.

- Vi vil at stipendet skal bidra til å forsterke og utvikle den norske matkulturen gjennom matglede og mathistorie, fra bonde via kokk til forbruker, sier rådgiver Kari Marte Sjøvik i Bondelaget.

Bondelagets kokkestipend har en varighet på to år, og er på 100.000 kroner. Pengene skal nyttes i et nært samarbeid med bønder og lokalmatprodusenter. Det skal også bidra til å forsterke og utvikle den norske mat­kulturen gjennom matglede og matstolthet.

- Undersøkelser viser at nordmenn ønsker mer norsk og kortreist mat. Samarbeidet mellom bondelagskokken og lokale matprodusenter er viktig for få fram det lokale matmangfoldet vi har i Norge på en bra måte, ifølge Sjøvik.

Søknadsfristen er satt til 17. november. Stipendvinneren plukkes ut av en jury der Norges Bondelag, nåværende bondelagskokk, dagligvarehandelen og reiselivsnæringen er representert.

Tidligere stipendvinnere

Nåværende bondelagskokk er Kurt Sverre Øraas, daglig leder ved Curtisen på Fredriksten festning i Halden.

- Jeg har hatt to veldig spennende år som bondelagskokk. Jeg har lært enda mer om norske råvarer, og ikke minst det norske landbruket. Jeg har møtt de som dyrker råvarene, sett på nært hold hvor maten kommer fra og lært om systemet rundt. Å få være med å profilere norsk mat og det norske landbruket har vært veldig spennende. Det er noe jeg kan tenke meg å jobbe med også i framtida, sier Øraas. 

Kokken fra Halden sitter selv i juryen når ny bondelagskokk skal kåres. Han mener det er viktig at den kommende bondelagskokken også har et sterkt ønske om å fremme de norske råvarene og det norske landbruket.

- Man må ha virkelig lyst til å være med på å fremme det norske landbruket. Landbruket og råvarene skal stå i fokus, ikke sitt egen navn eller sin egen bedrift. Vi må snakke råvarer og landbruk, og være oppriktig engasjert. Det er viktig.

To år som bondelagskokk

Øraas er den åttende Bondelagskokken, men den første til å få stipendet for to år.

- Å endre stipendet fra ett til to år var en viktig endring. Med to år får bondelagskokken bedre tid til å gjennomføre planene, forteller Sjøvik.

Stipendet lyses nå ut for niende gang, og blant tidligere stipendvinnere er Harald Berger, Charlotte O. Mohn, Hanne Frosta, Mikael Forselius og Inge Johnsen.

Slik kan du søke

Søkere til Bondelagets kokkestipend 2013-2014 skal inneholde en beskrivelse på hvordan du vil bruke stipendmidlene, og hvordan du har, og i kommende år ønsker, å samarbeide med bønder og lokalmatprodusenter. Beskriv også hvorfor du synes det er viktig å bruke norske råvarer i arbeidet ditt, hvorfor du vil være det beste valget til å være bondelagskokk i de kommende to årene. Legg også ved navn, adresse og CV – gjerne med referanser.

 

Søknad sendes til: bondelaget@bondelaget.no

Søknadsfrist er 17. november 2012

 

For spørsmål og informasjon, kontakt Kari Marte Sjøvik på tlf. 22054544 eller på e-post.

Her kan du lese mer om Bondelagets kokkestipend.

Ku på beite på Kjerringøy. Foto: VisualDays

Flere inn på eiersiden i Klimasmart Landbruk

Siden nyåret har åtte landbruksbedrifter- og organisasjoner gått inn som medeiere i prosjektet Klimasmart Landbruk. – Interessen og responsen har vært over all forventning, dette lover godt for næringas videre klimaarbeid, sier prosjektleder leder Tony Barman.

Svein Olav Thomassen og Kristina Hegge

To nye fylkesledere i Bondelaget

På fylkesårsmøtene i 2018 ble Kristina Hegge valgt som ny leder av Oppland Bondelag og Svein Olav Thommasen valgt som ny leder av Troms Bondelag.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere