Bondelaget på plass i Berlin

Av Anne C. Wangberg,
  • Tips en venn om denne siden

Bondelagsleder Lars Petter Bartnes er på plass i Berlin som en del av næringsdelegasjonen til landbruksminister Jon Georg Dale. I år skal delegasjonen diskutere hva som skal til for å bygge Matnasjonen Norge.

Alle deltagerne har kommet med egne innspill i forkant av møtet, også Bondelaget. I løpet av  dagen skal delegasjonen jobbe i grupper som skal konkretisere en såkalt handlingsplakat for hva Matnasjonen Norges skal være innen 2030.

-Jeg håper vi klarer å konkludere med et dokument som kan realisere Matnasjonen Norge. Nå gjenstår å konkretisere hvordan dette skal gjøres, sier Lars Petter Bartnes.

Hva er Matnasjonen Norge

Næringsdelegasjonen møtes i forkant av åpningen av den internasjonale mat- og reiselivsmessa Grüne Woche 2018 (IGW) som åpner fredag 19.januar. Delegasjonen består av en rekke aktører innen mat og reiseliv, og møtet ble åpnet av Gunnar Waagen, styreleder i Tingvollost og i Norsk Gardsost. Han oppmuntret deltagerne til å jobbe med det som samler alle, nemlig stolthet over norsk mat.

Resultatet av dagens jobbing vil bli presentert av landbruksministeren under en pressekonferanse senere i dag. Føringene fra mat- og landbruksdepartementet har vært at Matnasjonen Norges skal bygge på en nasjonal historie om mat og drikke, må omfatte produkter fra både land og sjø, og inkludere både volumproduksjon og lokalmat.

Tre regioner

På messen er det i år smaken av Fjell-Norge, fjordene og Trøndelag  om skal representere Norge. Tilsammen skal 95 utstillere fra de tre regionene servere nær 400.000 besøkende det beste Norge har å by på av lokal mat og reiseopplevelser.

– Det er flott at Norge viser fram det vi har av god norsk mat til de besøkende i Berlin. Det er en god mulighet for den enkelte produsent og bedrift å vise fram sine produkter og sitt område. Jeg gleder meg til å treffe årets utstillere, sier Lars Petter Bartnes.

 

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere