Vestfoldsgartnere vant Bedriftsutviklingsprisen 2017

Av Anne C. Wangberg,
  • Tips en venn om denne siden

F.v. Mat-og landbruksminister Jon Georg Dale,
F.v. mat og landbruksminister Jon Georg Dale med de alle de nominerte og divisjonsdirektør Inger Solberg fra Innovasjon Norge.

Gartneriet Bjertnæs og Hoel fra Nøtterøy i Vestfold vant Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for 2017. Prisen på 250 000 kroner ble utdelt prisvinnerne i Berlin.

-Det er klart vi er overrasket, men aller mest glade, sa Henrik Raastad-Hoel etter utdelingen. Den ble overrakt mat-og landbruksminsiter Jon Georg Dale i forbindelse med Grüne Woche.

I år var to grøntprodusenter nominert av tre nominerte. De to andre var Jone Wiig Gartneri AS fra Rogaland og Røros Rein AS fra Trøndelag.

Tenker nytt

Innovasjon Norge(IN) står bak prisen, og divisjonsdirektør Inger Solberg understreket at Bjertnæs og Hoel oppfyller kriteriene for prisen på en ekstraordinær måte.

-De driver en innovativ og nyskapende bedrift med solid økonomi, store positive ringvirkninger og en drift med vekt på miljø og bærekraft, sa Inger Solberg.

Hovedproduksjonen er isbergsalat, hjertesalat og småpotet. Potetproduksjonen deres blir spesielt framhevet i pressemeldingen fra Innovasjon Norge.

– Gjennom produktutvikling, merkevarebygging og utvikling av en landsdekkende distribusjon, har de i stor grad klart å erstatte import av småpotet med sin egen småpotet, skriver de.

Det er en suksesshistorie hvordan det Nøtterøybaserte gartneriet i løpet av kort tid tok andeler av markedet med sine småpoteter.

-Vi prøvde oss først på noen andre grønnsaker, men satset på småpotet i 2014. I dag har vi 25 prosent av markedet, forteller en tydelig stolt Henrik Raastad-Hoel.

Flere utfordringer

I takketalen vektla vinnerne betydningen av økt tilskudd til grøfting samtidig som de pekte på to utfordringer for næringen – begge adressert til mat -og landbruksminister Dale.

-Tollvernet må ivaretas eller styrkes. Og det må satset på kunnskap og rekruttering. Næringen har et alvorlig problem med å rekruttere unge, sa  Åsmund Bjertnæs.

 

 

 

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere