Vestfoldsgartnere vant Bedriftsutviklingsprisen 2017

Av Anne C. Wangberg,
  • Tips en venn om denne siden

F.v. Mat-og landbruksminister Jon Georg Dale,
F.v. mat og landbruksminister Jon Georg Dale med de alle de nominerte og divisjonsdirektør Inger Solberg fra Innovasjon Norge.

Gartneriet Bjertnæs og Hoel fra Nøtterøy i Vestfold vant Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for 2017. Prisen på 250 000 kroner ble utdelt prisvinnerne i Berlin.

-Det er klart vi er overrasket, men aller mest glade, sa Henrik Raastad-Hoel etter utdelingen. Den ble overrakt mat-og landbruksminsiter Jon Georg Dale i forbindelse med Grüne Woche.

I år var to grøntprodusenter nominert av tre nominerte. De to andre var Jone Wiig Gartneri AS fra Rogaland og Røros Rein AS fra Trøndelag.

Tenker nytt

Innovasjon Norge(IN) står bak prisen, og divisjonsdirektør Inger Solberg understreket at Bjertnæs og Hoel oppfyller kriteriene for prisen på en ekstraordinær måte.

-De driver en innovativ og nyskapende bedrift med solid økonomi, store positive ringvirkninger og en drift med vekt på miljø og bærekraft, sa Inger Solberg.

Hovedproduksjonen er isbergsalat, hjertesalat og småpotet. Potetproduksjonen deres blir spesielt framhevet i pressemeldingen fra Innovasjon Norge.

– Gjennom produktutvikling, merkevarebygging og utvikling av en landsdekkende distribusjon, har de i stor grad klart å erstatte import av småpotet med sin egen småpotet, skriver de.

Det er en suksesshistorie hvordan det Nøtterøybaserte gartneriet i løpet av kort tid tok andeler av markedet med sine småpoteter.

-Vi prøvde oss først på noen andre grønnsaker, men satset på småpotet i 2014. I dag har vi 25 prosent av markedet, forteller en tydelig stolt Henrik Raastad-Hoel.

Flere utfordringer

I takketalen vektla vinnerne betydningen av økt tilskudd til grøfting samtidig som de pekte på to utfordringer for næringen – begge adressert til mat -og landbruksminister Dale.

-Tollvernet må ivaretas eller styrkes. Og det må satset på kunnskap og rekruttering. Næringen har et alvorlig problem med å rekruttere unge, sa  Åsmund Bjertnæs.

 

 

 

Lars Petter Bartnes

Jordbruket ber regjeringen om krisepakke

Tørken over store deler av Norge får store konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Halmballer blir verdifullt fôr i år.

Formidling av halm og grovfôr

Felleskjøpet og TINE etablerer nå et felles fagteam for å håndtere henvendelsene i de ulike tjenestene for formidling av grovfôr. Her er en oversikt over hvem som formidler kjøp og salg av grovfôr og halm.

Illustrasjonsbilde gård

Generasjonsskifte på gården

Om sommeren, når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Halmberging. Foto: Åsmund Langeland

Åtte tips om halmpressing

Treskinga er så vidt i gang, og kornbønder oppfordres til å ikke kutte halmen, slik at den kan brukes til fôr. Her er tips som får halmen fra jordet til fôrbrettet.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere