Det er 15 år siden sist en statsminister besøkte årsmøtet til Norges Bondelag. Støre ble godt tatt imot av de 300 i salen, og hadde mye å si om norsk landbruk.

- Det er viktig å anerkjenne landbruket som næring. Tusen takk for jobben dere alle gjør i hverdagen, sa Støre.

Han gikk også inn på at de som satt i salen er tillitsvalgte og at han synes at å anerkjenne tillitsvalgte er en viktig ting i samfunnet generelt.

Han fikk også spørsmål om han vil anbefale unge til å gå inn i bondeyrket.

- Jeg mener at det er vanskelig å spå om framtiden. Men det at vi trenger mat i framtiden er jeg helt sikker på, sa Støre.

Tørke og klima

Et annet tema han var innom var det varme klima og tørken på Østlandet.

- Vi lever i en varm og tørr tid, og det vet jeg uroer dere. Det kan jeg veldig godt forstå. En påminnelse om klimaendringenes tid, og at dere lever i en så naturbasert hverdag at også lokale skift i klima, nedbør og temperatur har direkte påvirkning på virksomheten. Mange bønder er bekymret for avlingene sine, og det forstår jeg. Vi følger nøye med i situasjonen framover, sa Støre.

Statsminsiteren koblet landbruk og beredskap sammen, og understreket at:

- Et lønnsomt norsk landbruk er en garanti for vår nasjonale beredskap, sa han.

Etter at statsministeren hadde holdt sitt innlegg var det duket for panelsamtale. Der deltok statsråd Sandra Borch, statsminister Jonas Gahr Støre, Ragnhild Gjersøe Eriksen, Jon A. Johansen Floa og Ståle Hustoft.