Trøndelags store matfest er i gang!

Av Berit J Sølberg,
  • Tips en venn om denne siden

Oi! Trøndersk Matfestival har 10-årsjubileum i år. Og det ble feiret med 10 meter kake på torget i dag. 1 meter fra 10 bakere i Trøndelag. Og Bondelaget har dyrket gulrot...

Da ble grønnsakene fra Frosta rodd inn i Ravnkloa i år også. Og Michael Forselius åpnet den ellevte trønderske matfestivalen. Mens dette pågikk var vi hektisk opptatt med siste innspurt til vårt bidrag til barnas matfestival fra jord til bord. Ja, me juksa eigentleg litt... for vi putta gulrøtter fra Frosta i jorda. Men, åh så artig det er for ungene å dra de opp av jorda. Ja, enkelte sto med vantro i blikket og så løste ansiktet seg opp i et stort-stort smil over fangsten fra jorda. Og så oppfordrer vi til å smake på rå poteter. Går det an å spise rå poteter... det har jeg ikke tenkt på før, utbrøt ei mor, og ble overrasket over hvor godt det smakte.Her demonstrerer Guro M Brautaset fra 4H gulrotopptaking:-)

Kornmalinga er alltid populær. Det dannet seg til tider langer køer. Lars Håvar Tiller fra Tiller og Leinstrand Bondelag syntes det var en artig og positiv opplevelse. Det har gått i ett, sa han, og når du snakker med ungene så går budskapet rett inn. Han hadde også sitt fulle hyre med å forklare hvor stor avling du kan få av 1 m 2 god matjord/dyrket mark. Dette har vi en liten utstilling om på vår stand som vi har sammen med 4H og Skjetlein vgs.

4H tilbyr ungene å steke sveler på takke, røre sitt eget jordbærsyltetøy, sykle en smoothie, bake pizza og tapas på bål. Skjetlein tilbyr solsikkeolje (presses på standen) og å lage din egen juice. Barnas matfestival fra jord til bord ligger helt i enden ved Søndre gate. Det geniale er at i den andre enden ved Prinsens gate er barnas matfestival fra fjord til bord. Så barna kan få tatt en aktivitetspause i hver ende av matfestivalen:-)

Matfestivalen varer til og med lørdag 1. august. Oi! Trøndersk Matfestival

10 meter jubileumskake klar for servering...

Lars Petter Bartnes

Jordbruket ber regjeringen om krisepakke

Tørken over store deler av Norge får store konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Halmballer blir verdifullt fôr i år.

Formidling av halm og grovfôr

Felleskjøpet og TINE etablerer nå et felles fagteam for å håndtere henvendelsene i de ulike tjenestene for formidling av grovfôr. Her er en oversikt over hvem som formidler kjøp og salg av grovfôr og halm.

Illustrasjonsbilde gård

Generasjonsskifte på gården

Om sommeren, når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Halmberging. Foto: Åsmund Langeland

Åtte tips om halmpressing

Treskinga er så vidt i gang, og kornbønder oppfordres til å ikke kutte halmen, slik at den kan brukes til fôr. Her er tips som får halmen fra jordet til fôrbrettet.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere