Trøndelags store matfest er i gang!

Av Berit J Sølberg,
  • Tips en venn om denne siden

Oi! Trøndersk Matfestival har 10-årsjubileum i år. Og det ble feiret med 10 meter kake på torget i dag. 1 meter fra 10 bakere i Trøndelag. Og Bondelaget har dyrket gulrot...

Da ble grønnsakene fra Frosta rodd inn i Ravnkloa i år også. Og Michael Forselius åpnet den ellevte trønderske matfestivalen. Mens dette pågikk var vi hektisk opptatt med siste innspurt til vårt bidrag til barnas matfestival fra jord til bord. Ja, me juksa eigentleg litt... for vi putta gulrøtter fra Frosta i jorda. Men, åh så artig det er for ungene å dra de opp av jorda. Ja, enkelte sto med vantro i blikket og så løste ansiktet seg opp i et stort-stort smil over fangsten fra jorda. Og så oppfordrer vi til å smake på rå poteter. Går det an å spise rå poteter... det har jeg ikke tenkt på før, utbrøt ei mor, og ble overrasket over hvor godt det smakte.Her demonstrerer Guro M Brautaset fra 4H gulrotopptaking:-)

Kornmalinga er alltid populær. Det dannet seg til tider langer køer. Lars Håvar Tiller fra Tiller og Leinstrand Bondelag syntes det var en artig og positiv opplevelse. Det har gått i ett, sa han, og når du snakker med ungene så går budskapet rett inn. Han hadde også sitt fulle hyre med å forklare hvor stor avling du kan få av 1 m 2 god matjord/dyrket mark. Dette har vi en liten utstilling om på vår stand som vi har sammen med 4H og Skjetlein vgs.

4H tilbyr ungene å steke sveler på takke, røre sitt eget jordbærsyltetøy, sykle en smoothie, bake pizza og tapas på bål. Skjetlein tilbyr solsikkeolje (presses på standen) og å lage din egen juice. Barnas matfestival fra jord til bord ligger helt i enden ved Søndre gate. Det geniale er at i den andre enden ved Prinsens gate er barnas matfestival fra fjord til bord. Så barna kan få tatt en aktivitetspause i hver ende av matfestivalen:-)

Matfestivalen varer til og med lørdag 1. august. Oi! Trøndersk Matfestival

10 meter jubileumskake klar for servering...

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Fredag
16
Mars

Fylkesårsmøte Telemark

Bø Hotell i Bø
Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere