Trenger de fortsatt bonden?

Publisert 09.04.2014
  • Tips en venn om denne siden

Torsdag starter oppkjøringene til årets jordbruksforhandlinger for alvor. I hovedstaden spør vi rikspolitikerne om de fortsatt trenger bonden.

Vil vi se noen av disse foran Stortinget i morgen? Regjeringen Solberg samlet i statsrådsalen på Stortinget 16. oktober 2013. Hentet fra Stortingets flickr-konto.  

Om få uker starter jordbruksforhandlingene. For første gang i historien skal bøndene forhandle med en landbruksminister fra Fremskrittspartiet, og Sylvi Listhaug har signalisert at forhandlingene blir arenaen hvor rammene for flere større endringer i landbrukspolitikken skal legges.

I morgen tidlig klokken holder Norges Bondelag en markering på Eidsvoll plass i Oslo sentrum med et klart budskap til rikspolitikerne: "Norge trenger fortsatt bonden."

Det vil være bønder i Norge også etter årets forhandlinger, men dette handler om noe mer. Hvilket landbruk vil vi ha i framtida? Hvordan skal maten produseres? Vi er spente på svarene vi får.

Nils T. Bjørke- Vi er enige med regjeringa om at det må endringer til for å snu noen av de negative utviklingene vi ser i næringa vår, men så langt er vi ikke enige om hvilke endringer som behøves. Målsettingen om økt matproduksjon er god, men medisinen og virkemidlene regjeringen vil ha, mener vi vil gi motsatt effekt og fjerne oss fra målene, sier leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke.

Norge trenger bonden!

Norges Bondelag vet at folk flest ønsker norsk matproduksjon, og vil takke for støtten ved å by de som besøker området og de som passerer forbi på frokost.

Det er ikke bare i Oslo du kan risikere å møte på bønder i morgen tidlig. Over hele landet vil vi være tilstede i gatene, på kjøpesentre og ved trafikknutepunkter.

Alle markeringene er en del av kampanjen "Norge trenger bonden".  På nettsiden www.bondevenn.no har forbruker og menigmann kunnet gi sine grunner til hvorfor de vil ha med seg bonden og norsk landbruk inn i framtida. Responsen har vært svært god og argumentene er mange:  ”Eg vil vite hvor maten kjem frå”, ”Rein trygg mat”, ”Bonden gir liv til bygda” og mange flere. 

Mange har brukt plakatgeneratoren på bondevenn.no til å støtte den norske bonden.   

Program for markeringen på Eidsvoll Plass i Oslo kl. 9.00 til kl. 10.00:

  • Bonde og visesanger Aasmund Nordstoga underholder og leder programmet under frokosten.
  • Konserndirektør for kommunikasjon i Orkla, Håkon Mageli, blir utnevnt til Bondevenn.
  • Ordfører for landets største landbrukskommunene, Hå på Jæren, Mons Skrettingland har klare forventinger til egen regjering i jordbruksforhandlingene.
  • NHO-direktør Gaute Lenvik er opptatt av sammenhengen mellom bonde og industri.
  • Stortingsrepresentantene får testet kunnskapen om norsk landbruk i "bonderebusen".

 

Lars Petter Bartnes

Jordbruket ber regjeringen om krisepakke

Tørken over store deler av Norge får store konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Halmballer blir verdifullt fôr i år.

Formidling av halm og grovfôr

Felleskjøpet og TINE etablerer nå et felles fagteam for å håndtere henvendelsene i de ulike tjenestene for formidling av grovfôr. Her er en oversikt over hvem som formidler kjøp og salg av grovfôr og halm.

Illustrasjonsbilde gård

Generasjonsskifte på gården

Om sommeren, når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Halmberging. Foto: Åsmund Langeland

Åtte tips om halmpressing

Treskinga er så vidt i gang, og kornbønder oppfordres til å ikke kutte halmen, slik at den kan brukes til fôr. Her er tips som får halmen fra jordet til fôrbrettet.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere