Sier nei til Acer

Publisert 16.03.2018
  • Tips en venn om denne siden

Horpedal Kraftverk i Fjærland
Horpedal kraftverk i Fjærland, Sogn.

Norges Bondelag sier nei til norsk innmelding i EUs energiunion.

Stortinget skal neste uke stemme over om Norge skal slutte seg til EUs tredje energimarkedspakke og EUs energiregulatorbyrå, Acer. Det har vært stor debatt om dette de siste ukene, både i de politiske partiene og fagbevegelsen.

- Ut fra et samla hensyn til nasjonal forvaltning og styring, sier Norges Bondelag nei til Acer, sier leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

- Norges Bondelag er opptatt av å sørge for nasjonal styring av energi- og vannkraftressursene våre. Vi må ivareta norsk industris behov og tenke foredling av ressursene i Norge. Når det er så stor usikkerhet knytta til hvilken suverenitetsavståelse tilknytninga til Acer faktisk innebærer, mener Bondelag at man ikke kan si ja til den.

 EUs tredje energimarkedspakke og EUs energiregulatorbyrå er ikke en del av Norges Bondelags kjerneområde. Likevel er dette ei sak organisasjonen velger å ta stilling til. 

- I vårt virke er vi opptatt av å forvalte samfunnets naturressurser på en god og langsiktig måte. Det ligger i ryggmargen til en bonde å overlevere gårdens ressurser i bedre stand til neste generasjon. I diskusjonen om nasjonal styring av vann- og energiressursene i Norge må vi tenke på samme måte, og Norges Bondelag mener at å knytte seg til Acer ikke er den beste måten å forvalte ressursene på, avslutter leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

 

Stortinget

Stortingshøring om matmaktlov

- Det er på høy tid å innføre lov om god handelsskikk, sa Norges Bondelag under en åpen høring om matmakt på Stortinget. Arbeiderpartiet har foreslått å innføre matmaktloven som regjeringa la i skuffen for tre år siden.

mTr

Serverte frokost til stortingspolitikerne

Politikere fra de fleste norske partiene møtte opp på Bondelagets årlige frokost foran Stortinget. Kvalitet, verdiskaping og forutsigbarhet i landbrukspolitikken var noen av stikkordene fra de som holdt appeller.

Åpen Gård på Facebook

Bli med på Åpen Gård på Facebook!

Fredag 20. april gjentar vi suksessen fra i fjor, og arrangerer Norges største Åpen Gård på Facebook. Arrangementet gir oss mulighet til å vise norsk landbruk fram på sitt beste i forkant av årets jordbruksoppgjør. Skal vi lykkes trenger vi din hjelp!

ost

EU vil innføre lov om god handelsskikk

EU-kommisjonen la denne uka fram forslag om en lov om god handelsskikk som skal gi mer rettferdig konkurranse i dagligvaresektoren og styrke bondens inntektsgrunnlag. – Stortinget bør la seg inspirere, mener Bondelaget.

Lars Petter Bartnes og Leif Forsell

Forventer kraftig inntektsnedgang for bonden

Den norske bonden kan forvente en inntektsnedgang på 14 500 kroner fra 2016 til 2018. Det viser ferske tall fra Budsjettnemda for jordbruket. – Alvorlig for framtida til norsk matproduksjon og et krevende utgangspunkt for årets jordbruksforhandlinger, mener Bondelaget.

Sau på beite

Åpner for etterregistrering

Landbruksdirektoratet åpner for at foretak som ikke har ført opp dyr på beite/utmarksbeite i søknad om produksjonstilskudd for 2017 nå kan etterregistrere disse opplysningene innen 25.4.2018 og få utbetalt tilskudd.

Marte Bogstad fikk god hjelp til fjøsstellet. Foto: NBU.

Ungdomspolitikere på fjøsbesøk

​​​​​​​Nærmere tjue topptillitsvalgte fra ungdomspartiene fikk en smakebit på unge bønders hverdag da de hjalp til med fjøsstellet på Smedstad gård.

Gjerpen og Solum Bondelag

Kjempar om å bli Årets lokallag

Dei 18 lokallaga som kjempar om den gjeve tittelen Årets lokallag i Norges Bondelag, er no klare. Her kan du sjå kven dei nominerte er.

Fjorårets vinnere.

Kjenner du en Askeladd?

Vi leter etter en kreativ bygdegründer til årets Askeladdpris. Prisen som går til unge etablerere på bygda er i år økt til hele 50 000 kroner.

Frøydis Haugen i Malawi

Varmt møte mellom malawiske og norske bønder

Landbruket i Malawi liknar ikkje mykje på vårt landbruk. Men ein ting har bøndene i dei to landa til felles: Bekymringa for vêret. For bonden frå Bergen vart det uvant å gå rundt og håpe på regn, då ho nyleg besøkte Malawi.

Dette skjer i Norges Bondelag

Fredag
20
April

Åpen Gård på Facebook

Hele Norge - via Facebook
Torsdag
26
April

Jordbruksoppgjeret 2018: Overlevering av jordbrukets krav

Landbruks- og matdepartementet
Fredag
04
Mai

Jordbruksoppgjeret 2018: Overlevering av statens tilbod

Landbruks- og matdepartementet

Våre samarbeidspartnere