Regjeringens nei til utvidet ulvejakt skjerper konflikten

Av Anne C. Wangberg,
  • Tips en venn om denne siden

Ulv

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) vil ikke utvide ulvejakta utenfor ulvesonen med en måned. –Avslaget skjerper konflikten , sier Einar Frogner, rovdyransvarlig i Norges Bondelag.

Tidligere i vinter foreslo regjeringen og daværende klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) å utvide ulvejakta utenfor ulvesonen til å gjelde ut april måned. Begrunnelsen var blant annet at det utenfor ulvesonen normalt bare finnes enkeltindivider og ikke familieflokker. Da er biologiske hensyn mindre relevante.

Elvestuen begrunner sitt nei med nettopp biologiske hensyn, at det er fare for at såkalt genetisk verdifull ulv blir skutt under lisensjakten.  

- Avslaget er ikke begrunnet godt nok. Ulven som gjorde så stor skade på Hadeland i fjor ble observert allerede i april. Med en forlenget lisensfelling kunne ulven blitt tatt ut langt raskere og dyretragedier kunne blitt unngått. Det var også en av årsakene til forslaget om å utvide lisensfellinga, understreker Einar Frogner.

Perioden for årets lisensfelling gikk ut 1. april. Forslaget fra Helgesen la opp til at en utvidelse kunne bli gjeldende allerede i år.

- Å utvide lisensjakta med en måned vil være et aktivt grep for å ta ned mulige konflikter, og et grep som tar lidelser på beitedyr på alvor, sier Einar Frogner.

Utvidet jakttid

Bakgrunnen for forslaget om utvidet jakttid var et vedtak i Stortinget om lik jakttid både innenfor og utenfor ulvesonen. Lisensfellingsperioden er i dag 1. januar til 15. februar innenfor ulvesonen. I resten av landet var den i utgangspunktet fra 1. oktober til 31. mars. I år ble ulvejakta utenfor ulvesonen avsluttet 1. april. Hvordan fellingsperioden for ulvejakta neste vinter blir har Elvestuen ennå ikke tatt noen beslutning om.

Stortinget

Stortingshøring om matmaktlov

- Det er på høy tid å innføre lov om god handelsskikk, sa Norges Bondelag under en åpen høring om matmakt på Stortinget. Arbeiderpartiet har foreslått å innføre matmaktloven som regjeringa la i skuffen for tre år siden.

mTr

Serverte frokost til stortingspolitikerne

Politikere fra de fleste norske partiene møtte opp på Bondelagets årlige frokost foran Stortinget. Kvalitet, verdiskaping og forutsigbarhet i landbrukspolitikken var noen av stikkordene fra de som holdt appeller.

Åpen Gård på Facebook

Bli med på Åpen Gård på Facebook!

Fredag 20. april gjentar vi suksessen fra i fjor, og arrangerer Norges største Åpen Gård på Facebook. Arrangementet gir oss mulighet til å vise norsk landbruk fram på sitt beste i forkant av årets jordbruksoppgjør. Skal vi lykkes trenger vi din hjelp!

ost

EU vil innføre lov om god handelsskikk

EU-kommisjonen la denne uka fram forslag om en lov om god handelsskikk som skal gi mer rettferdig konkurranse i dagligvaresektoren og styrke bondens inntektsgrunnlag. – Stortinget bør la seg inspirere, mener Bondelaget.

Lars Petter Bartnes og Leif Forsell

Forventer kraftig inntektsnedgang for bonden

Den norske bonden kan forvente en inntektsnedgang på 14 500 kroner fra 2016 til 2018. Det viser ferske tall fra Budsjettnemda for jordbruket. – Alvorlig for framtida til norsk matproduksjon og et krevende utgangspunkt for årets jordbruksforhandlinger, mener Bondelaget.

Sau på beite

Åpner for etterregistrering

Landbruksdirektoratet åpner for at foretak som ikke har ført opp dyr på beite/utmarksbeite i søknad om produksjonstilskudd for 2017 nå kan etterregistrere disse opplysningene innen 25.4.2018 og få utbetalt tilskudd.

Marte Bogstad fikk god hjelp til fjøsstellet. Foto: NBU.

Ungdomspolitikere på fjøsbesøk

​​​​​​​Nærmere tjue topptillitsvalgte fra ungdomspartiene fikk en smakebit på unge bønders hverdag da de hjalp til med fjøsstellet på Smedstad gård.

Gjerpen og Solum Bondelag

Kjempar om å bli Årets lokallag

Dei 18 lokallaga som kjempar om den gjeve tittelen Årets lokallag i Norges Bondelag, er no klare. Her kan du sjå kven dei nominerte er.

Fjorårets vinnere.

Kjenner du en Askeladd?

Vi leter etter en kreativ bygdegründer til årets Askeladdpris. Prisen som går til unge etablerere på bygda er i år økt til hele 50 000 kroner.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
26
April

Jordbruksoppgjeret 2018: Overlevering av jordbrukets krav

Landbruks- og matdepartementet
Fredag
04
Mai

Jordbruksoppgjeret 2018: Overlevering av statens tilbod

Landbruks- og matdepartementet
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere