- Med setebelte hadde han overlved

Første juli 2020 ble det påbudt med setebelte i traktorer i Norge. Dette for å øke sikkerheten og for å unngå alvorlige ulykker.

- Det er ingen tvil om at hadde Wiggo brukt setebelte den dagen i 2014, så hadde han nok enda vært sammen med oss, sier Mortensen.

Hør hele intervjuet med Ann Kristin Mortensen og tidligere HMS-ansvarlig og seniorrådgiver i Norges Bondelag, Inger Johanne Sikkeland her:

 

Wiggo skulle altså bare kjøre noen lass med møkk, men kom aldri tilbake til frokosten.

- Plutselig kommer en nabobonde inn på tunet og spurte om det gikk bra med meg. Jeg skjønte ikke hva han mente. Han fortalte videre at Wiggo var skadet, og at han ikke trodde det gikk bra med han, forteller hun.

Inferno av lys og et ullpledd

Ann Kristin og naboen kjørte sammen til ulykkesstedet. Når de kom fram så de et inferno av lys og sirener fra både politi og ambulanse.

- Vi hoppet ut av bilen og da så jeg at traktoren lå veltet med møkkavognen bak. Og de lå et ullteppe der. Da var det som på en film – at noe ikke stemte. Jeg løp bort mot ullteppet, men ble stoppet av en politimann som ganske direkte fortalte at Wiggo var død. Etter det ble alt svart, sier hun.

Hun forteller at den vanlige tirsdagsmorgenen ble alt annet enn vanlig.

- De neste dagene var tunge. Men jeg måtte bare forholde meg til at Wiggo var død. Jeg hadde jo et fjøs fullt av dyr og ungene å ta meg av. Heldigvis fikk jeg god hjelp av venner og naboer.

Kjører fortsatt rundt i traktoren han kjørte

Grunnen til at Ann Kristin ønsker å fortelle om denne hendelsen er for å gjøre folk mer bevisste på hvor viktig bilbelte er.

- Hvis jeg kan få bare én person til å bruke setebelte i traktoren, så er det verdt alt for meg.

I dag går det bra med henne, tross alt, selv om det er mye ekstra å gjøre når man er bonde alene.

- Men det er mye usikkerhet enda. Jeg trenger mye hjelp fra venner og familie. Og det er knyttet usikkerhet til om barna vil ta over gården eller ikke. Man står veldig alene, men alt i alt går det bra, forsikrer hun.

Nå er våronna i anmarsj. Og det er første våronn hvor det er påbudt med setebelte i traktoren. Og Ann Kristin sender samme oppfordring som hun har gjort hvert år siden.

- Vær så snill å ta på deg setebelte når du er i traktoren.

Bondelaget skal ha helt klare retningslinjer

- Det har vært jobbet systematisk i mange år i landbruket når det gjelder å redusere omfanget av ulykker og andre hendelser vi ikke ønsker på gården, sier tidligere HMS-ansvarlig og seniorrådgiver i Norges Bondelag, Inger Johanne Sikkelstad.

Hun forteller også at Bondelaget ber fylkeslagene ha klare råd og retningslinjer for hva man bør gjøre og hvem man skal kontakte i ulike tilfeller.

- Norges Bondelag vil at gården skal være en sikker og trygg arbeidsplass og et trygt sted å bo. Bondelaget ønsker at bonden skal bli pensjonist med helsa i behold, avslutter hun.