I sommer ferierer vi i Norge. Og det er kanskje den beste ferien vi kan ha, hvis vi innimellom tar en fot i bakken, kjører utenom motorveiene og lar blikket hvile på landskapet. Her er det naturlandskap og kulturlandskap i skjønn forening.

Vågå-vatnet med deler av Vågåbygda i bakgrunnen.

Bondelagets lokallag over hele landet setter nå opp rammer på ulike steder der folk ferdes. Vi kan fort bli blinde for alt det flotte vi ser og hvorfor det ser slik ut. Rammer vi det inn, får vi et litt annet fokus. Kanskje ser du en kornåker i ramma, eng som skal brukes til dyras vinterfôr eller beite. Kanskje er det et blikkstille vann med frodige fjellsider bakom, beitedyr, eller du ser en støl eller gard som serverer forbipasserende kaffe og hjemmebakst. Og motivet vil endre seg utover sommeren. Fra grønn åker nå til gul moden åker i august, fra eng som akkurat er slått til ny vekst som skal slås igjen senere i sommer. 

Lokallagene i Oppland har vist stor kreativitet og funnet flotte plasser for rammene. Pilegrimsleden går gjennom store deler av regionene vår, og her er mange rammer plassert. Under teksten her viser vi et knippe av rammene som er satt opp i Oppland. Geografisk hulter til bulter, og vi fyller på med bilder utover sommeren.

bondelagets #komhit-kart er mange av rammenes plassering plottet inn. Dette kartet er ikke fullstendig og vil oppdateres utover sommeren.

 - Vi ønsker å gjøre folk mer oppmerksomme på hvor mye av landskapet vi ser som er formet av jordbruket, sier bondelagsleder Lars Petter Bartnes. - Landskapet utgjør en viktig del av ferieopplevelsen for mange, og det er avhengig av et aktivt jordbruk. Dette er en del av samfunnsoppdraget til bonden, sier han.