Norges Bondelag på hugget under ØKOSLO

Av Ragna Kronstad,
  • Tips en venn om denne siden

Norges Bondelag er medarrangør på en rekke events under den økologiske uken i hovedstaden

ØKOSLO  samler miljø- og landbruksorganisasjoner, kokker og restauranter, statlige og private aktører samles om et felles mål; å styrke kunnskapsnivået knyttet til regionale råvarer og produkter, og ikke minst økologisk og biodynamisk mat og landbruk i sin helhet. Norges Bondelag er med som en av 12 samarbeidspartnere

Mandag morgen ble ØKOSLO offiselt åpnet på et forkostarrangement på Kulturhuset på Youngstorget. Øko-bonde og styremedlem i Akershus Bondelag, Stina Mehus, var en av innlederne.

- Det er veldig bra at Norges Bondelag er med på slike arrangement. Her møter vi svært engasjerte forbrukere. Det er etterspørsel etter økologisk mat, særlig produkter vi har de beste forutsetninger for å dyrke her i Norge, som grønnsaker, frukt og bær.

 

Esben Holmboe og Stina Mehus under ØkOslo, foto: Ragna Kronstad.

Maaemokokken-Esben Holmboe Bang og Økobonden Stina Mehus på åpning av ØKOSLO.

Norske råvarer i verdenstoppen

 Også Maaemo-kokken Esben Holmboe Bang innledet under åpningen. Han var veldig interessert i den økologiske bærproduksjonen til Stina Mehus fordi han etterlyser flere økologiske bærprodusenter.

 - Bøndene er presset og det burde bli en mer lukrativ bransje. De burde få enda større oppmerksomhet og backes opp av mer entusiasme, sier han

 Den heløkologiske restauranten Maaemo kan skilte med to Michelin-stjerner og har satt hovedstaden på det kulinariske verdenskartet. Holmboe Bang er dansk og selv om Danmark av mange fremheves på grunn av sin satsing på økologisk mat, så skryter stjernekokken de norske økologiske råvarene i skyene: 

- Her er det bedre råvarer enn i Danmark. Det skyldes de særnorske klimatiske forhold.

 Fagseminar om økologisk produksjon

 Mandag ble det og avholdt fagseminar om økologisk produksjon i samarbeid med Oikos på Bygdøy Kongsgård

- Det er mange bønder som har tatt turen. Det er veldig positivt og det viser behovet for å samlene troppene fra det bynære og urbane landbruket. Det er godt med faglig påfyll og en diskusjonsarena lokalt, sier Odd Einar Hjortnes som er leder av Akershus Bondelag. Han driver selv økologisk og var møteleder for fagseminaret.

Kokker ut av kjøkkenet og ut på jordene

Tirsdag inviterer Norges Bondelag kokker ut der maten produseres.

- Vi har samlet 10 kokker fra hovedstaden som skal besøke ulike økologiske bønder, fra nisjeprodusenten til han som driver stort med en type produksjon. Slik lærer de litt om de ulike driftsformene og også mer om produksjonen av råvarene de bruker på kjøkkenet daglig, sier rådgiver og initiativtaker Kari Marte Sjøvik i Norges Bondelag.  

 9-retters reise i norsk økologisk mat

 Fredag arrangerer Norges Bondelag i samarbeid med Slow Food Norge og Bondens Marked en 9-retters reise i norsk økologisk og kortreist mat på et eget arrangement på Mathallen.

Bondelagskokken Bodil Fjellestad Eikrem står for kokkelering og meny. Billettene er allerede revet bort, men følg Norges Bondelag på Instagram for inspirasjon fra menyen!

Les hele programmet for uken her!

 

 

 

 

 

Ku på beite på Kjerringøy. Foto: VisualDays

Flere inn på eiersiden i Klimasmart Landbruk

Siden nyåret har åtte landbruksbedrifter- og organisasjoner gått inn som medeiere i prosjektet Klimasmart Landbruk. – Interessen og responsen har vært over all forventning, dette lover godt for næringas videre klimaarbeid, sier prosjektleder leder Tony Barman.

Svein Olav Thomassen og Kristina Hegge

To nye fylkesledere i Bondelaget

På fylkesårsmøtene i 2018 ble Kristina Hegge valgt som ny leder av Oppland Bondelag og Svein Olav Thommasen valgt som ny leder av Troms Bondelag.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere