Nå relanseres GodtBondevett.no

Publisert 06.12.2018
  • Tips en venn om denne siden

Skjermdump fra godtbondevett.no

Nettsiden har gått gjennom en skikkelig oppfriskning, og byr nå på nye filmer og historier som oppfordrer til åpenhet og dialog om psykisk helse.

—Halvparten av befolkningen vil i løpet av livet gå gjennom perioder der den psykiske helsa utfordres. Landbruket skiller seg ikke fra resten av samfunnet her. Gjennom denne nettsiden gjør vi et målrettet grep for å øke bevisstheten og kunnskapen i næringa om temaet, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag. 

På nettsiden finner du 12 forskjellige intervjuer som forteller om ulike sider ved psykisk helse. Fra bonden med egne erfaringer med psykisk sykdom, til fagpersoner fra Rådet for psykisk helse og Mattilsynet, og bønder som gir sitt perspektiv på hva som kan gjøre en forskjell i hverdagen. Siden er finansiert ved hjelp av sentrale bygdeutviklingsmidler og Extrastiftelsen.

De som er filmet byr på seg selv i et genuint ønske om å bidra til større åpenhet om temaet, i håp om at flere kan hjelpes tidligere for å unngå at dyr og mennesker lider. Historiene har ulike innfallsvinkler og dreier seg om alt fra de som har mistet nesten hele avlingen i brann, depresjoner og til de som har dannet egne møteplasser for å få samlet andre i samme situasjon.

Spør om hjelp

— Livet er ingen rett linje, sier generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse.

Noe Odd Christian Stenerud fra Godøya på Sunnmøre har fått erfare. Med tre barn, flere frivillige verv og over 50 kyr kan dagene bli både lange og tøffe. Hvis du legger på tre ryggprolapser i tillegg er det ikke vanskelig å forstå at veggen kan nærme seg.

—I en slik setting er det lett at vi kjører for hardt, og snart merker at kreftene ikke er der som de var før. Da er det utrolig viktig at du stopper opp og spør deg selv; "Hva er det som betyr noe for meg?" Les hele historien og se filmen om Odd Christian her.

Trenger du hjelp? Både i helsevesenet, frivillige organisasjoner og i landbruket finne det ressurser som kan hjelpe når en selv eller noen man kjenner står i en krevende situasjon. Klikk her for å lese om de ulike hjelpetilbudene.

Landbrukets klimaplan vedtatt i dag

-Dette er en viktig milepæl for norske bønder, sa Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, da Landbrukets klimaplan ble vedtatt i dag.

Lars Petter Bartnes på representantskapsmøte

Ønsker forenklede forhandlinger

Etter dagens møte i representantskapet i Norges Bondelag, er målet å gjennomføre jordbruksforhandlinger i vår for å få på plass rammene for matproduksjonen framover.

I dag blir landbrukets klimaplan overlevert

Landbrukets klimaplan er oppe til vedtak i et samlet landbruk i dag, og deretter overrakt i et videomøte mellom statsrådene Bollestad og Rotevatn i regjeringskvartalet, og bondelagsleder Lars Petter Bartnes fra Trøndelag.

Kan levere mer melk

Melkekvotene for kumelk øker med fem prosentpoeng for å demme opp for usikkerhet i markedet.

Årsmøtet i Norges Bondelag er utsatt

Styret har vedtatt å utsette representantskapsmøtet og årsmøtet 9.-11. juni. Så snart situasjonen tilsier det, vil det bli vurdert en nytt tidspunkt for gjennomføring av årsmøtet i 2020.

Ny ordning kan gi mer arbeidskraft i landbruket

Regjeringa innfører en ordning som gjør det mer gunstig for permitterte å ta seg jobb i landbruket. – Løsningen kan bidra til at flere ønsker å ta seg arbeid i landbruket, sier Bartnes.

Bondelaget vil bidra til trygg forsyning av mat

- Stortinget har slått fast hvor viktig matforsyningen er for samfunnet. Vi vil samarbeide for å sikre trygg forsyning av mat i den usikre situasjonen vi er i, sier bondelagsleder Bartnes.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere