- Kritisk fase av forhandlingene

Av Inger Johanne Sæterbakk,
  • Tips en venn om denne siden

Staten har lagt fram nytt tilbud på 295 millioner kroner. Jordbruket vil forhandle videre.

Statens forhandlingsleder Leif Forsell har gitt jordbruket frist til fredag kl 10.00 med å svare på det reviderte tilbudet.Jordbrukets forhandlingsutvalg ble i kveld blitt forelagt et revidert tilbud til en jordbruksavtale fra staten. Tilbudet har ei ramme på 295 millioner kroner, og landbruket har fått frist til fredag klokka 10.00 med å svare på tilbudet.

- Det var overraskende at staten valgte å legge fram et revidert tilbud, sier leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

- Jeg registrerer at innholdet i revidert tilbud er noe bedre enn det første tilbudet. Men det er fortsatt stor avstand. Vi er i en kritisk fase av forhandlingene, sier Bartnes.

Forhandler videre fredag morgen

Ramma på det reviderte tilbudet fra staten er på 295 millioner kroner. Det utgjør en gjennomsnittlig inntektsøkning på 10.400 kroner. Det er 6000 kroner mindre enn det andre yrkesgrupper vil få i inntektsøkning i år. Landbruket krevde opprinnelig en økning på 24.200 kroner per årsverk, for å kunne minske avstanden mellom inntekta til bønder og andre grupper.

Dagens melkekvoteregioner blir beholdt i det reviderte tlbudet.

- Stortinget har bedt oss om å øke matproduksjonen på norsk jord. Det vil være vårt hovedfokus i siste del av forhandlingene, sier leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

Statens forhandlingsleder har varslet at tilbudet som ble lagt fram torsdag kveld blir oversendt Stortinget ved et eventuelt brudd.

Bondelaget vil bidra til trygg forsyning av mat

- Stortinget har slått fast hvor viktig matforsyningen er for samfunnet. Vi vil samarbeide for å sikre trygg forsyning av mat i den usikre situasjonen vi er i, sier bondelagsleder Bartnes.

Vil innføre «frikort» for permitterte

Våronna står for døren og det er et stort behov for arbeidskraft i landbruket. Nå foreslår Norges Bondelag å innføre et «frikort» slik at permitterte arbeidstakere motiveres til å søke jobb i næringa.

Forlenget oppholdstillatelse i grøntsektoren

Mange som allerede er i arbeid får nå fortsette å jobbe. – Et godt grep for å sikre nødvendig arbeidskraft i grønsektoren, sier leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes.

Viktig seier for våre medlemmer

Bønder som ikke har fått registrert sine søknader om produksjonstilskudd i søknadsomgangene 2017 - 2019 vil nå få en ny sjanse. Landbruksdirektoratet endrer dispensasjonspraksisen.

Ukens podkast - korona spesial

Landet vårt er sterkt preget av situasjonen vi står i, samtidig skal vi i landbruket sørge for å holde hjulene i gang og produsere mat til befolkningen.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere