Kompromissløs kamp om såfrø

Av Marthe Haugdal,
  • Tips en venn om denne siden

Alle midler tas i bruk for å få kontroll over verdens såfrømarked. Den amerikanske bonden David Runyon holdt på å miste gården i møte med en av verdens største såfrøprodusenter. Denne uken var han i Norge for å snakke om konskvensene av såfrøkrigen.

Bonden David Runyon dyrker soyabønner, hvete og mais i USA.

Runyon fortalte sin historie på Litteraturhuset denne uken, på første møtet i en landsdekkende foredragsturne arrangert av Nettverk for GMO-fri mat. Sammen med Bill Freese fra Centre for Food Safety i USA og Mariam Mayet fra African Centre for Biosafety i Sør-Afrika, fortalte han om sine erfaringer med bruk av genmodifiserte planter i jordbruket og de store såfrøselskapene.

Tilgang til såfrø er helt avgjørende for matproduksjon i verden. I dag er det fire multinasjonale selskaper som kontrollerer 50 prosent av såfrømarkedet, deriblant bioteknologigiganten Monsanto. Amerikanske bønder er blant de største brukere av genmodifiserte såfrø. Frøene er patentert av selskaper som markedsfører dem som motstandsdyktige mot skadedyr og kjemikalier, samt lover større avlinger og fortjeneste.

Runyon fortalte at konsekvensene av frøkampen er tydelige. For ti år siden kunne Runyon velge mellom 20-25 frøtyper når han skulle så. I dag er det kun fire sorter igjen. Mindre frøprodusenter er kjøpt opp av store selskaper, som utvikler genmodifiserte frø. Patenter er en viktig årsak til monopolisering av såfrøsektoren. For mais og raps er det nærmest umulig å finne såfrø som ikke er genmodifisert.

Støttet Runyon

Bill Freese, senioranalytiker ved Centre for Food Safety, en organisasjon som jobber for biologisk og bærekraftig jordbruk i USA, støtter Runyons kamp mot genmodifiserte frø.

- Vi må fokusere på de genmodifiserte plantene som faktisk vokser og ikke på science fiction versjonen, sa han.

- Produktene holder ikke hva de lover. Etter to tiår med genmodifiserte planter har vi fortsatt ikke ett eksempel på at disse plantene gir større avlinger, har økt vitamininnhold, tåler salt bedre eller har andre fordeler naturlig utviklede planter ikke har.

Verdens beste genteknologilov

Norges genteknologilov omtales som verdens beste. Ikke bare fordi den sier nei til all GMO, men fordi den i tillegg til dokumentasjon av konsekvensen stiller krav til etikk, bærekraftig produksjon og samfunnsnytte, både i Norge og der den produseres. Nettverk for GMO-fri mat jobber for å spre kunnskap om sunn skepsis til genmodifisering.

Les mer om Nettverk for GMO-fri mat.

Lik Nettverk for GMO-fri mat og fôr på facebook: facebook.com/neitilgmo
 

Støtter felling innenfor ulvesona

Rovviltnemndene i Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold går inn for å ta ut tre revirer innenfor ulvesona under vinterens lisensjakt. – Nemndene tar ansvar og følger opp Stortingets politikk, sier Einar Frogner, rovviltansvarlig i styret i Norges Bondelag.

Kornet tørker bort på Romerike.

For seint for kornet

Årets kornavling kan bli om lag halvparten av det normale, mens mye av graset fortsatt kan berges.

Frokostseminar om Klimasmart Landbruk, 18. juni

Status og fremdrift for Klimasmart Landbruk

Klimasmart Landbruk er næringas viktigste fellessatsing for å redusere klimaavtrykket på norske gårdsbruk. Se opptak fra frokostseminar for å lære mer om prosjektet og videre arbeid fremover.

Nedbygging av matjord

Mindre matjord omdisponert i 2017

Ferske tall fra SSB viser at 4025 dekar dyrka mark matjord ble omdisponert til andre formål enn landbruk i 2017. Dette er en nedgang på nesten 2000 dekar fra i 2016.

Forholdstallet for kvote på kumelk økes fra 0,98 til 0,99

Etter ekstraordinære kvotedrøftinger for kumelk for 2018 mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Landbruks-og matdepartementet, ble man enige om å øke forholdstallet for disponibel kvote fra 0,98 til 0,99. Tørke og usikkerhet om fôrsituasjonen spilte inn på beslutningen.

Styret i årsmøtesalen

Nullvisjon for dårleg dyrevelferd

Norges Bondelag godtar ikkje dårleg dyrevelferd og vil ha nullvisjon for dyrevelferdssaker. Det inneber at regelverket på dyrevelferd skal følgjast på alle norske husdyrbruk.

Årsmøte 2018

Se opptak fra Bondetinget 2018

Norges Bondelag sitt årsmøte gikk av stabelen 6. og 7. juni på Lillehammer. Her kan du se opptak fra innledninger og debattene.

Lars Petter Bartnes

Bartnes gjenvalgt som leder i Norges Bondelag

Norges Bondelag samlet til årsmøte på Lillehammer 6. og 7. juni har i dag gjenvalgt Lars Petter Bartnes (49) som leder. Bjørn Gimming er gjenvalgt som 1. nestleder og Frøydis Haugen er gjenvalgt som 2. nestleder for organisasjonen.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere