Kompromissløs kamp om såfrø

Av Marthe Haugdal,
  • Tips en venn om denne siden

Alle midler tas i bruk for å få kontroll over verdens såfrømarked. Den amerikanske bonden David Runyon holdt på å miste gården i møte med en av verdens største såfrøprodusenter. Denne uken var han i Norge for å snakke om konskvensene av såfrøkrigen.

Bonden David Runyon dyrker soyabønner, hvete og mais i USA.

Runyon fortalte sin historie på Litteraturhuset denne uken, på første møtet i en landsdekkende foredragsturne arrangert av Nettverk for GMO-fri mat. Sammen med Bill Freese fra Centre for Food Safety i USA og Mariam Mayet fra African Centre for Biosafety i Sør-Afrika, fortalte han om sine erfaringer med bruk av genmodifiserte planter i jordbruket og de store såfrøselskapene.

Tilgang til såfrø er helt avgjørende for matproduksjon i verden. I dag er det fire multinasjonale selskaper som kontrollerer 50 prosent av såfrømarkedet, deriblant bioteknologigiganten Monsanto. Amerikanske bønder er blant de største brukere av genmodifiserte såfrø. Frøene er patentert av selskaper som markedsfører dem som motstandsdyktige mot skadedyr og kjemikalier, samt lover større avlinger og fortjeneste.

Runyon fortalte at konsekvensene av frøkampen er tydelige. For ti år siden kunne Runyon velge mellom 20-25 frøtyper når han skulle så. I dag er det kun fire sorter igjen. Mindre frøprodusenter er kjøpt opp av store selskaper, som utvikler genmodifiserte frø. Patenter er en viktig årsak til monopolisering av såfrøsektoren. For mais og raps er det nærmest umulig å finne såfrø som ikke er genmodifisert.

Støttet Runyon

Bill Freese, senioranalytiker ved Centre for Food Safety, en organisasjon som jobber for biologisk og bærekraftig jordbruk i USA, støtter Runyons kamp mot genmodifiserte frø.

- Vi må fokusere på de genmodifiserte plantene som faktisk vokser og ikke på science fiction versjonen, sa han.

- Produktene holder ikke hva de lover. Etter to tiår med genmodifiserte planter har vi fortsatt ikke ett eksempel på at disse plantene gir større avlinger, har økt vitamininnhold, tåler salt bedre eller har andre fordeler naturlig utviklede planter ikke har.

Verdens beste genteknologilov

Norges genteknologilov omtales som verdens beste. Ikke bare fordi den sier nei til all GMO, men fordi den i tillegg til dokumentasjon av konsekvensen stiller krav til etikk, bærekraftig produksjon og samfunnsnytte, både i Norge og der den produseres. Nettverk for GMO-fri mat jobber for å spre kunnskap om sunn skepsis til genmodifisering.

Les mer om Nettverk for GMO-fri mat.

Lik Nettverk for GMO-fri mat og fôr på facebook: facebook.com/neitilgmo
 

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere