Inviterte til kakefest for lov om god handelsskikk

Av Elisabeth Sæther,
  • Tips en venn om denne siden

Fra venstre: Kårstein Eidem Løvaas (H), Jam-Egil Pettersen (NNN), Geir Pollestad (Sp) og Lars Petter Bartnes, leder i Bondelaget.

Mandag 28. mai vedtok et samlet storting at det skal innføres en lov om god handelsskikk. I den anledning inviterte Bondelaget sammen med flere andre interesseorganisasjoner til kakefest utenfor Stortinget.

Et enstemmig storting har vedtatt at det skal innføres en lov om god handelsskikk for dagligvarebransjen i Norge. Formålet er å skape et ryddigere forhold mellom leverandører og dagligvarekjeder i matbransjen. Norges Bondelag, NNN, NHO Mat og drikke, Dagligvareleverandørenes landsforening (DLF) og Bondens marked stilte i den anledning med kakefest for næringspolitikerne på Stortinget.

- Dette er en dag vi har ventet lenge på. Lov om god handelsskikk vil bidra til å skape et ryddigere forhold mellom leverandørene og dagligvarekjedene som både bonde og forbruker tjener på. Selv om vi ikke er kommet helt i mål mener vi at en liten feiring er på sin plass, sa Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, til de frammøtte.

Lov om god handelsskikk feires med marsipankake utenfor Stortinget, 28. mai 2018.

Stortinget har vedtatt at regjeringa må komme tilbake med et forslag til en lov om god handelsskikk basert på Dagligvarelovutvalgets forslag fra 2013. Loven skal tre i kraft i løpet av 2019. I tillegg krever Stortinget at regjeringa utreder flere tiltak som kan bedre konkurransen i dagligvarehandelen, herunder forbud mot prisdiskriminering for dominerende leverandører samt forhold knyttet til distribusjon som kan hemme konkurransen i dagligvarehandelen.

- Jeg vil advare mot å tro at jobben er over og er glad for at Stortinget ber regjeringa se nærmere på hvordan vi kan skape sunnere konkurranse rundt distribusjon av matvarer. Her trengs det tiltak raskt og jeg ser fram til å følge arbeidet med utredningen som Stortinget har bestilt, sa Bartnes.

Blant de frammøtte var stortingsrepresentantene Kårstein Eidem Løvaas (H), Terje Lien Aasland (Ap), Geir Pollestad (Sp), Steinar Reiten (Krf) og Torgeir Knag Fylkesnes (SV). Terje Lien Aasland (Ap), nestleder i Stortingets næringskomite, uttrykte en klar forventning til lovforslaget som regjeringa nå skal levere.

- Vi har vært helt klare i vår bestilling, lovforslaget skal følge Dagligvarelovutvalgets forslag. Vi er også svært tydelige på at tilsynet som skal etableres for å følge opp lov om god handelsskikk skal ha selvstendig beslutningsmyndighet, sa Lien Aasland under markeringen.

Les mer om næringskomiteens innstilling og Stortingets vedtak.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Tesco

Britisk lov om god handelsskikk fungerer

Fem år etter oppstart kan det britiske handelsombodet konstatere at leverandørane klagar mindre og daglegvarekjedane opplever at forholdet til leverandørane har betra seg.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere