Inviterte til kakefest for lov om god handelsskikk

Av Elisabeth Sæther,
  • Tips en venn om denne siden

Fra venstre: Kårstein Eidem Løvaas (H), Jam-Egil Pettersen (NNN), Geir Pollestad (Sp) og Lars Petter Bartnes, leder i Bondelaget.

Mandag 28. mai vedtok et samlet storting at det skal innføres en lov om god handelsskikk. I den anledning inviterte Bondelaget sammen med flere andre interesseorganisasjoner til kakefest utenfor Stortinget.

Et enstemmig storting har vedtatt at det skal innføres en lov om god handelsskikk for dagligvarebransjen i Norge. Formålet er å skape et ryddigere forhold mellom leverandører og dagligvarekjeder i matbransjen. Norges Bondelag, NNN, NHO Mat og drikke, Dagligvareleverandørenes landsforening (DLF) og Bondens marked stilte i den anledning med kakefest for næringspolitikerne på Stortinget.

- Dette er en dag vi har ventet lenge på. Lov om god handelsskikk vil bidra til å skape et ryddigere forhold mellom leverandørene og dagligvarekjedene som både bonde og forbruker tjener på. Selv om vi ikke er kommet helt i mål mener vi at en liten feiring er på sin plass, sa Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, til de frammøtte.

Lov om god handelsskikk feires med marsipankake utenfor Stortinget, 28. mai 2018.

Stortinget har vedtatt at regjeringa må komme tilbake med et forslag til en lov om god handelsskikk basert på Dagligvarelovutvalgets forslag fra 2013. Loven skal tre i kraft i løpet av 2019. I tillegg krever Stortinget at regjeringa utreder flere tiltak som kan bedre konkurransen i dagligvarehandelen, herunder forbud mot prisdiskriminering for dominerende leverandører samt forhold knyttet til distribusjon som kan hemme konkurransen i dagligvarehandelen.

- Jeg vil advare mot å tro at jobben er over og er glad for at Stortinget ber regjeringa se nærmere på hvordan vi kan skape sunnere konkurranse rundt distribusjon av matvarer. Her trengs det tiltak raskt og jeg ser fram til å følge arbeidet med utredningen som Stortinget har bestilt, sa Bartnes.

Blant de frammøtte var stortingsrepresentantene Kårstein Eidem Løvaas (H), Terje Lien Aasland (Ap), Geir Pollestad (Sp), Steinar Reiten (Krf) og Torgeir Knag Fylkesnes (SV). Terje Lien Aasland (Ap), nestleder i Stortingets næringskomite, uttrykte en klar forventning til lovforslaget som regjeringa nå skal levere.

- Vi har vært helt klare i vår bestilling, lovforslaget skal følge Dagligvarelovutvalgets forslag. Vi er også svært tydelige på at tilsynet som skal etableres for å følge opp lov om god handelsskikk skal ha selvstendig beslutningsmyndighet, sa Lien Aasland under markeringen.

Les mer om næringskomiteens innstilling og Stortingets vedtak.

Vil innføre «frikort» for permitterte

Våronna står for døren og det er et stort behov for arbeidskraft i landbruket. Nå foreslår Norges Bondelag å innføre et «frikort» slik at permitterte arbeidstakere motiveres til å søke jobb i næringa.

Forlenget oppholdstillatelse i grøntsektoren

Mange som allerede er i arbeid får nå fortsette å jobbe. – Et godt grep for å sikre nødvendig arbeidskraft i grønsektoren, sier leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes.

Viktig seier for våre medlemmer

Bønder som ikke har fått registrert sine søknader om produksjonstilskudd i søknadsomgangene i 2019 vil nå få en ny sjanse. Landbruksdirektoratet endrer dispensasjonspraksisen.

Ukens podkast - korona spesial

Landet vårt er sterkt preget av situasjonen vi står i, samtidig skal vi i landbruket sørge for å holde hjulene i gang og produsere mat til befolkningen.

Det er mange utenlandske arbeidstakere i grøntproduksjonen.

Utenlandske arbeidstakere og koronaviruset

For å bremse spredningen av koronaviruset, innfører flere land nå restriksjoner på reiser. Dette kan ha stor innvirkning på produksjonen i landbruket, som har mange utenlandske arbeidere.

Spørsmål og svar om koronaviruset

Her har vi samlet relevant informasjon om landbruket og koronaviruset på ett sted så det skal bli lettere for deg å finne fram. Siden oppdateres fortløpende.

Endringer i påmelding til Åpen Gård 2020

På grunn av koronaviruset og usikkerheten rundt den videre utviklingen av utbruddet, mener Norges Bondelag det ikke er tilrådelig å gjennomføre Åpen Gård-arrangement på denne siden av sommeren.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere