Det var en stolt og glad vinner som mottok prisen av Esben Holmboe Bang, jurymedlem, kjøkkensjef og eier av Maaemo.

-Hun tok pusten fra juryen, sa Holmboe Bang ved utdelingen på Vippa i Oslo.

Matprisen er initiert for å hedre ildsjeler som jobber for å utvikle norsk matproduksjon i bærekraftig retning. Det er fjerde året med utdelinger der produsenter, kokker, forskere og andre involvert i norsk matproduksjon og foredling blir hedret.

– Det betyr alt for meg å få denne prisen. Jeg har jobbet hele livet for den. Arbeidet for bærekraftig mat er viktig for planeten vår. Vi må ta vare på den, sa Bjerkan til nettstedet Godt etter tildelingen. 

Allsidig vinner

Bakgrunnen til vinneren er bred. Hun har vært kjøkkensjef på Slottet og startet restauranten Credo og matbaren Jossa i Trondheim. Bjekan er også initiativtaker og medeier av mathallen Vippa i Oslo som er inspirert av «Street food»-markeder rundt om i verden.

– Jeg vil bare si tusen takk og spesielt takk til produsentene. Utrolig fint å få matprisen, sa Heidi Bjerkan fra scenen.

Juryens begrunnelse for at nettopp Heidi Bjerkan fortjente Matprisen 2017:

«Vinneren løfter vanligvis bonden frem snarere enn seg selv, og er en pioner både for sin egen region og resten av mat-Norge. Antallet prosjekter Bjerkan har på komfyren samtidig, uten et eneste kompromiss, tar pusten fra juryen. Hun har laget en hel familie ut av restauranten Credo, den mer rustikke Jossa, samt Fannremsgården og Skjølberg søndre, et felleskap og samhold som gjennomsyrer alt hun tar i. Om ikke det var nok, er hun initiativtaker, medeier og motor på Vippa i Oslo, i tillegg til at hun alltid stiller opp for både konkurrenter og kollegaer når det trengs et løft.

Foruten Holmboe Bang besto juryen av Andreas Viestad (forfatter, journalist og matskribent), Cathrine Røsseland (miljøsjef for Øyafestivalen), Elise Matilde Lund (forsknings- og landbruksformidler), Else Thorenfeldt (bonde på Korsvold gård), Henrik J. Henriksen (matskribent og eier av Taco República), Idun Leinaas (leder i Debioinfo) og Liv Solemdal, (rådgiver NORSØK og mat-og miljøveileder i Matvalget).