Den 17. oktober feirer vi Den Norske Epledagen

Høsten er høysesong for norske epler, og i dag feirer vi den norske epledagen! Til tross for at norske epler er blant de beste i verden, er det kun ti prosent norske epler på eplemarkedet her til lands.

- Vi vil oppfordre alle til og aktivt spørre etter norske epler i butikken. Høsten er høysesong, og butikken burde bugne av de norske variantene, mener leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag.

Men skal norske bønder ha mulighet til å øke produksjonen, må bønder få trygghet for at det vil lønne seg å investere, slik at de våger å satse på nye eplefelt.

- Importerte epler fra land som har et mye lavere utgiftsnivå vinner plass i hyllene til matkjedene. Det er synd, i og med at norske forbrukere ønsker norske epler, sier Bjørke.

Mer i flytende form

De senere årene har norsk epleproduksjon sunket, mens konsumet i Norge har gått opp.

- Vi må få de unge til å satse på fruktdyrking. Norge har et klima som gir spennende smaker, og norske epler øker mangfoldet, sier Bjørke.

Hver nordmann spiser mer enn 13 kilo epler i året, og det totale forbruket av epler i Norge i året er 56 024 tonn, ifølge frukt.no.

Nordmenn nyter stadig mer epler i flytende form, og etterspørselen for eplemost øker.

 

Fakta om epler:

  • Den 17. oktober feirer vi Den Norske Epledagen
  • Det finnes ca. 20 000 eplesorter i verden.
  • De mest vanlige norsk eplesortene er: Aroma, Summerred, Rød Prins/Kronprins, Discovery, Åkerø, Julyred Rød Gravenstein.
  • Norske epler modnest veldig langsomt gjennom sommeren med lyse netter. Vi har derfor eplesorter med tynt skall, søte og delvis syrlige i smak og sprø i konsistensen.